otvoritev razstave likovnih del osnovnošolcev ob obeležitvi Svetovnega dneva beguncev 2018 z naslovom ''Med nami in z nami''

Spoštovani!

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave likovnih del osnovnošolcev ob obeležitvi Svetovnega dneva beguncev 2018 z naslovom ''Med nami in z nami'', ki bo potekala v ponedeljek, 7. maja 2018 ob 17. uri v prostorih Mladinskega centra Nova Gorica.

Razstava predstavlja izbor najboljših likovnih del, ki so jih ustvarili osnovnošolci od 3. do 9. razreda iz osnovnih šol po vsej Sloveniji. Likovna dela so nastala po njihovem neposrednem srečanju in pogovoru z osebami z begunsko izkušnjo, ki so delili svoje zgodbe o življenju pred prihodom v Slovenijo, o poti do sem, ter o življenju tukaj. Razstava odpira pogled otrok na to tematiko ter poudarja pomembnost neposrednega stika z osebami z begunsko in migrantsko izkušnjo ter pomembnost lokalne skupnosti za njihovo vključevanje.

Na otvoritvi razstave bomo na interaktiven način predstavili dela kot iztočnice za kritičen pogovor o dojemanju begunk in beguncev ter migrantk in migrantov, o izzivih in dobrih praksah njihovega vključevanja, ter o večkulturnosti kot obogatitvi družbe.

Razstavo organizira Inštitut za afriške študije skupaj s partnerskima organizacijama Društvom ODNOS ter Javnim zavodom Cene Štupar - Centrom za izobraževanje Ljubljana. Nastala je v sklopu projekta »Med nami in z nami«, ki že tretje leto obeležuje Svetovnega dneva beguncev v Sloveniji preko organiziranja številnih posvetov po Sloveniji ter osrednjega dogodka v Ljubljani.

Namen projekta je ozaveščanje slovenske širše javnosti o položaju oseb z begunsko in migrantsko izkušnjo v slovenski družbi, o skupnih izzivih vključevanja in integracije na lokalnem, državnem in mednarodnem kontekstu, o dobrih praksah, izkoriščanju priložnosti, ki jih prinašajo migrantke in migranti, ter o poteh do solidarnega in kvalitetnega sobivanja.


Vljudno vabljeni,


Ekipa Mladinskega centra Nova Gorica