Natisni

“Da bi Solkan zaživel, je potrebno oživiti naše trge!”

Solkan cover fb 21 4 2021

Idej in pobud, kako urediti in izboljšati staro jedro Solkana, ne manjka. Sredi aprila so predstavniki solkanskih organizacij in nekaterih podjetij, ki delujejo v starem jedru Solkana, na delavnici z nami potrdili vizijo, o kateri so prebivalci razpravljali že lansko leto: staro jedro naj bo živo, z ljudmi, lokali in trgovinami. Jedro Solkana naj bo privlačno tako za lokalne prebivalce kot tudi za turiste.

Pomembne pobude: odkup Vina Gorica, solkanska tržnica in oživitev obeh trgov

Predstavniki lokalnih organizacij in podjetij so kot najpomembnejšo pobudo izbrali občinski odkup bivšega Vina Gorica na trgu M. Plenčiča. Druge pomembne pobude so še predlog za solkansko tržnico, oživiti dogajanje na obeh glavnih trgih, še posebej na trgu M. Plenčiča, ureditev enosmernih ulic, manj prometa in bolj varna hoja po obeh trgih, začasen oder in tribune pred krajevno skupnostjo, kolesarske steze, kakšno novo drevo in selitev knjižnice v pritličje Krajevne skupnosti Solkan. Lansko leto februarja so prebivalci na podobni delavnici za staro jedro poleg tega izpostavili še ureditev prostora za druženje ob kapelici Sv. Ane.

Oživljanje trgov se bo začelo že letos poleti

Konstruktivno sodelovanje lokalnih organizacij kaže, da so želje po oživitvi jedra Solkana močne, in da imajo udeleženci delavnic podobno vizijo. Nekatere pobude so enostavne za izvedbo, druge za uresničitev zahtevajo čas in večji finančni vložek. Neprofitni urbanistični studio prostoRož bo ocenil, kako pobudo za oživitev trgov, še posebej trga M. Plenčiča, z začasno akcijo nasloviti že letos, v okviru projekta Cvetoče ulice, ki poteka do konca letošnje jeseni. S pobudami, zbranimi v letošnjem in lanskem letu, se je že seznanil župan in vodstvo Mestne občine Nova Gorica.

Akcije za staro jedro Solkana so del projekta Cvetoče ulice (Urbact III), v katerem sodeluje Mestna občina Nova Gorica. Akcije v l. 2021 koordinira neprofitni urbanistični studio prostoRož.