Natisni

DRŽAVNO PRVENSTVO V UMETNOSTNEM KOTALKANJU 2017

 

DRŽAVNO PRVENSTVO V UMETNOSTNEM KOTALKANJU 2017

 

 

Kotalkarskemu klubu Perla Solkan je bila letos zaupana organizacija državnega prvenstva  v umetnostnem kotalkanju za leto 2017, ki je potekalo od petka 30.6.2017 do nedelje 2.7.2017 na pokritem kotalkališču v Solkanu.

 

Kotalkarskemu klubu iz Solkana, ki slovi po odlični organizaciji tradicionalnega tekmovanja v umetnostnem kotalkanju Pokal Perla, je bila organizacija državnega prvenstva zaupana prvič. Člani kluba so poskrbeli, da je državno prvenstvo predstavljalo pravi praznik kotalkanja v čudovitem ambientu pokritega kotalkališča. Mogočna lesena konstrukcija nadstreška, zelene površine ob rdeči kotalkarski ploščadi, cvetoči oleandri, vitke ciprese in ostala drevesa na območju stare karavle - čudovita kulisa, ki je z raznovrstnimi koreografijami tekmovalk in tekmovalcev pričarala pravo  predstavo sodnikom, trenerjem in številnemu občinstvu.

 

Kljub slabim vremenskim obetom je trodnevno prireditev spremljalo sonce, ki se je le tu in tam skrilo za kakšen oblak in kapljo dežja, kar pa je samo poskrbelo, da se ozračje ne bi preveč segrelo. Za dodatno osvežitev gledalcem je poskrbel Bar Bife Karavla s postavitvijo popularnega "jurčka".

 

Na državnem prvenstvu je nastopilo 81 tekmovalcev iz 4 slovenskih klubov. V petek 30.6.2017 je bil na vrsti žreb štartnih številk in uradni preizkus plošče za vse sodelujoče  tekmovalce.

 

V soboto zjutraj smo pričeli umirjeno, kot se za jutra spodobi, s tekmovanjem v obveznih likih za skupine cicibani (8, 9 let) in mlajši dečki in deklice (10, 11 let) , kjer sta zelo dobro znanje prikazali domači tekmovalki Asja Leban (10. mesto) in Polona Vižin (5. mesto), saj sta obe novinki v svojih kategorijah.

A za najmlajše se je tekmovalni dan komaj pričel. Po opravljenih uradnih treningih se je začel živahnejši del tekmovanja v prostih programih (elementi vpeti v koreografijo na izbrano glasbo).

Najprej so svoje znanje prikazali začetniki in začetnice do 7. leta. Tu so se izredno izkazali vsi trije primorski klubi, ki so zasedli prvih šest mest. Naši leto mlajši tekmovalki Greta Petarin in Erin Leban sta osvojili 4. in 5. mesto ter le za las zgrešili stopničke. S svoji prvim nastopom je navdušila tudi Eva Marsič. V kategoriji cicibani je zmaga odšla v Renče pri dečkih in v Domžale pri dekletih. Koreografije so pri teh tekmovalcih in tekmovalkah kljub rosnim letom že zelo zahtevne. V obeh kategorijah so se “Perlice” Asja Leban, Clarissa Petarin, Polona Vižin in Taja Trop izkazale z izrednimi koregrafijami. Clarissa si je z odličnim prostim programom prislužila vpoklic v reprezentanco Slovenije za pokal Interland.

 

Uradna otvoritev Državnega prvenstva 2017 in proglasitev rezultatov prvega tekmovalnega dne sta potekali v soju večernega sonca. Pokale in medalje so podeljevali predsednica KZS Breda Marinšek, predsednica KS Solkan Darinka Kozinc in župan Mestne občine Nova Gorica ob pomoči predsednika Kotalkarskega kluba Perla Solkan Roman Anzeljca.

 

A časa za predah ni bilo kaj dosti - le za kakšno fotografijo -  saj so s tekmovanji pričele že starejše skupine. V kratkih programih, kjer tekmovalci prikažejo točno določene elemente, so se pomerile starejše deklice (12, 13 let), kadetinje (14,15 let), mlajše mladinke (16, 17 let) in mladinke (18, 19 let).

 

Po zasluženem počitku so v nedeljo zjutraj dekleta nadaljevala s tekmovanjem v obveznih likih. V tej disciplini so tekmovale tudi članice (20 let in več) - zmaga je šla v Domžale. V kategoriji starejših deklic je domače barve zastopala Eva Koler, ki je kljub poškodbi pokazala zelo dobro znanje.

Popoldanski del nedeljskega tekmovanja so začela dekletav kategoriji D in E, kjer tekmujejo tekmovalke, ki so s kotalkanjem pričele nekoliko kasneje. Tu so se izredno izkazale tekmovalke našega kluba Mia Poberaj (3.), Lana Strgar (4.), Kaja Keber (5.), Ema Srgar (10.) in Rene Maraž (5. v starejši skupini). Prikazale niso le tehnično dobre programe, ampak so s svojimi nastopi in plesom navdušile občinstvo ter trenerje.

Sledilo je še zadnje dejanje - prosti programi za starejše kategorije. V kategoriji starejših deklic je zmaga šla v Domžale, domačinka Eva Koler pa je zasedla tretje mesto. Od kadetinj do mladink so se z lovoriko državne prvakinje okitila dekleta iz Renč.

Medalje in pokale za starejše kategorije je podeljevala najuspešnejša slovenska kotalkarica Lucija Mlinarič.

 

Po zaključku državnega prvenstva so članom kotalkarskega kluba Perla deževale pohvale iz vseh strani. Tekmovalci se kar niso mogli posloviti od čudovitega ambienta, ki so ga s trdnim delom pripravili člani Kotalkarskega kluba Perla Solkan in s tem pripomogli k ugledu in promociji Solkana in kotalkanja.

 

V mesecu juniju so tekmovalci Kotalkarskega kluba Perla Solkan odlično nastopali tudi na tekmovanjih Gioni v Trstu, Pokalu Pirueta v Domžalah in Peči pri Sovodnjah, kjer so se kar po pravilu vračali s Pokali in priznanji.

 

Špela in Roman Anzeljc