Natisni
Izbrani datum: 04.04.2019

KOMEN -SREČANJE Z AVTORJI 2019

Vabilo Bellavite   Floramo Komen

Točka ZKD Nova Gorica


 

četrtek, 4. april 2019

ob 18. uri

Točka ZKD Nova Gorica

 

 

 

Predavanje o likovni umetnosti

Janez Zalaznik: OBLO IN OGLATO

 

Predavanje bo osvetlilo temo, ki jo je JSKD razpisal za tematsko razstavo 2019/2020. V prvem delu predavanja se bodo udeležence seznanili z likovno teorijo kontrasta med oblimi in oglatimi oblikami, nato pa preko primerov iz zgodovine umetnosti še z različnimi možnostmi njegove uporabe v likovnih delih. Predavatelj bo predstavil tudi obsežen priročnik, ki bo izšel ob razpisu in ga bo možno na predavanju kupiti ali naročiti. Sledil bo razgovor ob morebitnih vprašanjih. Regijska razstava bo oktobra 2019 v Kinogledališču Tolmin.

 

 

 

 

 

 

 

JSKD Nova Gorica in ZKD Nova Gorica

FESTIVAL ZDRAVJA

Festival zdravja 2019   vabilo page 001
Festival zdravja 2019   vabilo page 002

STARA SOLKANSKA DELAVNICA

Mojstrovine solkanskih mizarjev so bile nekoč znane daleč naokoli. Žal, so časi, ko je skoraj vsaka hiša v Solkanu imela mizarja, že davno mimo. Na staro obrt danes v Solkanu spominjajo Mizarska ulica, obeležje solkanskim mizarjem in razstavljena stara solkanska mizarska delavnica.

Pohištvo izdelano v solkanskih delavnicah je slovelo kot zelo kakovostno. Solkanski mizarji so bili mojstri intarzij, rezljanih detajlov in politur. Po ustnem izročilu naj bi začetek solkanske mizarske obrti segal v sredino 19. stoletja. Do konca druge svetovne vojne je bilo ustanovljenih več mizarskih zadrug, nato se je solkansko mizarstvo postopoma zlilo s tovarno pohištva, kasnejšim Meblom.

V mizarski delavnici v Solkanu je na ogled prikaz postopkov dela ter orodje in pripomočki: katalogi, načrti, šablone, merila, kotniki, šestila, skobelnik, žage, skobliči, rezila, žebljički, klej, čopiči, posoda za namakanje in posoda za kuhanje, stiskalnice, stiskalni plošči, plošči za gretje, strgulja, brusilni papir, skobelnik, ..

Skrb za dediščino solkanskih mizarjev skrbi Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana.

Na začetku Mizarske ulice v Solkanu stoji obeležje posvečeno mizarjem, ki ga je Krajevna skupnost Solkan postavila leta 2008. Na njem je ponazorjen mizar pri svojem delu - lik povzet po lesorezu Jožeta Srebrniča - in napis: "Živel je tod mizarski rod".

Urnik:
sobota, nedelja: 10.00 – 12.00
vsaki drugi in četrti torek v mesecu: 16.00 – 18.30
Za organizirane skupine je ogled možen po dogovoru izven urnika.

Lokacija: Soška cesta 31, Solkan (pri pokopališču)

Kontakt:
RIRDS - Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana m: +386 (0)41 617 867