Natisni
Izbrani datum: 04.05.2012

ANA JARC: ... Življenje

Kulturni center Mostovna
Galerija Tir
Cesta IX. Korpusa 99A
5250 Solkan

Otvoritev fotografske razstave

ANA JARC: ... Življenje

Šempetrska fotografinja, diplomantka Višje strokovne šole za fotografijo v Sežani, bo razstavila serijo analognih črno-belih fotografij, s katerimi želi skozi podobe iz narave prikazati preprostost, lepoto in skrivnostnost Življenja.
V današnjih časih, ko vladata predvsem potrošništvo in materializem, ko je človek pogosto suženj vsakodnevnega pehanja, jemljemo Življenje kot zapleten kompleks pomanjkanja časa in drugih dobrin. Pozabili smo, da je Življenje premica, na kateri imamo kot posamezniki odmerjen čas ...

Razstava bo na ogled do 12.5.2012


JERNEJ SKRT: Koristne nekoristnosti


JERNEJ SKRT: Koristne nekoristnosti
6. april – 11. maj 2012

Otvoritev razstave: petek, 6. april 2012, ob 20. uri
Galerija Dimenzija napredka, Velika pot 15 (poslovna cona Solkan), Solkan


V galeriji Dimenzija napredka predstavljamo projekt primorskega ustvarjalca Jerneja Skrta. Na razstavi z naslovom Koristne nekoristnosti bodo na ogled njegova najnovejša slikarska dela in kratke, vsebinsko zaključene projekcije, sestavljene iz fotografij, ki jih je posnel v zadnjih petih letih.


Jernej Skrt (1978) je predstavnik mlajše generacije primorskih ustvarjalcev, ki je študiral slikarstvo na beneški Akademiji lepih umetnosti (Accademia di Belle Arti di Venezia). Poleg slikarstva se intenzivno ukvarja tudi s fotografijo, za katero je prejel že nekaj nagrad, med drugim leta 2008 tretjo nagrado na Emzinovem fotonatečaju za fotografijo. Od leta 2006 je sodeloval na vrsti skupinskih razstav in pripravil več samostojnih projektov, med katerimi omenimo predstavitev v Mestni galeriji Nova Gorica (2009).

Jernej Skrt obravnava oba izrazna medija, slikarstvo in fotografijo, kot samostojni likovni zvrsti, ki navidezno nista povezani. V slikarstvu razvija izviren slog, ki temelji na raziskavi slike kot objekta, medtem ko beleži s fotografskim aparatom hipne trenutke iz vsakdanjega življenja in jih sestavlja v vsebinsko zaključene fotozgodbe. Čeprav slik in fotografij ne postavlja v medsebojne odnose, pa ob njihovi primerjavi lahko prepoznamo določene skupne karakteristike. Slikarska in fotografska dela povezujeta zlasti specifična atmosfera in distanciran pogled na zunanje dogajanje, na svet, ki ga obdaja.

Celodnevni izlet: LANGOBARDSKI FORUM IULII IN LANDARSKA JAMA, 5. MAJ

Celodnevni izlet: 5. maj 2012

 LANGOBARDSKI FORUM IULII

in LANDARSKA JAMA

 

Langobardske dame in ženske se nam bodo prve razkrile v občinski palači v Romansu ob Soči, kjer so odkrili langobardsko nekropolo.

Feritate Ferocior20120414 26
Forum Iulii - Čedad ohranja pomembne zgodovinske, umetnostne in kulturne spomenike langobardske civilizacije in je s tem pravi dragulj, med njegovimi najpomembnejšimi okrasi pa je Državni arheološki muzej.
Težko je z besedami opisati vse, kar je v njem zbranega, od starorimskih, paleokrščanskih in zgodnjesrednjeveških najdb do sodobnejših materialov.
Podrobno si bomo ogledali langobardske zbirke, saj so med redkimi zgodovinskimi najdbami, ki pričajo o poteku vsakdanjega življenja, obrtnega dela in pogrebnih navadah tega starodavnega naroda.

Odprli bomo anonimne duri, od koder stopnišče vodi v drugi svet - v keltski hipogej. Strme stopničke vodijo v dvorano, kjer so na stenah izklesane tri sugestivne maske, ki nam dajo slutiti da je šlo morda za keltski pogrebni prostor?

Feritate Ferocior20120414 17
Ogled oratorija Santa Maria in Valle, imenovan langobardski tempelj in čudovitih štukatur ki odvzemajo sapo obiskovalcem že skoraj trinajst stoletij.

Tudi tako preprosta stavba, kot je srednjeveška hiša, je v Čedadu vredna ogleda. Poslopje je bilo zgrajeno v XIV. stoletju in ostalo skoraj popolnoma nespremenjeno.
Posebno zanimiva je tudi bazilika Marijinega vnebovzetja. V velikem notranjem prostoru obiskovalca presenetijo nešteti zakladi, kot je oltarna podoba iz srebra, prava mojstrovina srednjeveškega zlatarstva.

Okusili bomo tipične furlanske dobrote: friko s polento, cjarsons, bleki, gubanca, konopljino in dimljeno pivo, vino,...

Pomembne langobardske ostanke hranijo v dveh mestnih muzejih. Krščanski muzej stolnice se ponaša z dragocenimi kiparskimi deli, med katerimi sta oltar vojvode Ratchisa in Kalistrova molilnica. Ogled zaklada stolnice, dragocene zbirke cerkvene oprave in zbirka slik s pomembnimi deli Veroneseja in Pordenoneja.

Skozi mesto se bomo sprehodili, saj so čedajske ulice zelo sugestivne in romantične; ustavili se bomo na alternativni razgledni točki, kjer pogled sledi Nadiži in na velikem Trgu Pavla Diakona, ki ga obdajajo stavbe iz različnih obdobij in različnih slogov. Očarljiv je razgled s Hudičevega mostu kot tudi legenda o njem.

V Landarsko jamo sv. Ivan v Čelè bomo prišli po dolini reke Nadiže. V njenih krajih se je napletlo kar lepo število legend o langobardski kraljici Teodolindi oziroma slovanski kraljici Vidi, ki se je v jamo zatekla pred hunskim kraljem Atilo in ga z zvijačo tako ukanila, da je opustil obleganje.

Fibula
Landarska jama, ki je dosegljiva po vzponu po 84 stopnicah, predstavlja s svojim zgodovinsko-spomeniškim kompleksom in vijugastimi podzemnimi potmi čudovito sintezo zgodovine, umetnosti, kulture in naravnih bogastev Nediških dolin. O prisotnosti Bizantincev in Langobardov v teh krajih pričata dve kultni središči.


Za poslastico pa še: sta bila Romeo in Julija furlana in kje so nam najbližje piramide?


Odhod 5.5.2012 ob 8.00 izpred hotela Sabotin v Solkanu, prihod v večernih urah.


Informacije: 040 577 255, #EM#676e706a67642860677b6371656c4e687d707b7f3a76797a#EM#, www.myspace.com/goricagorizia
Obvezne prijave sprejemamo do 30.4.2012 na:
tel: 040 577 255 ali #EM#676e706a67642860677b6371656c4e687d707b7f3a76797a#EM#

Cena zajema prevoz, vstopnine, organizacijo, zavarovanje, vodenje in znaša 39€ za najmanj 15 oseb in 52€ za najmanj 10 oseb. V primeru manjšega števila prijav izlet odpade.
Organizacija in vodenje: Evelin Bizjak s.p. in Potovalna agencija Darturing Darja Marega-Mencin s.p.


Solkanske fotografije

Toplo vabljeni vsi fotografi, da s svojimi deli obogatite spletno stran krajevne skupnosti Solkan.

Pri tem seveda računamo na navdušenje in sodelovanje vseh, ki oblikujete kulturno življenje v občini. Naš cilj je nuditi prostor vsem, ki se želijo izraziti skozi fotografijo, ter hkrati predstaviti naš kraj tako domačinom kot oddaljenim gostom.

Tema  je poljubna, izbiro prepuščamo vam (reportaža, portret, umetniška fotografija, narava…). Najlepše barvne in črno-bele fotografije (minimalna resolucija 1795 x 2705 pikslov) nam pošljite na #EM#6577676f6d6b28656173606a674d696271787e3d777a7b#EM#.

Vsak mesec bom izbrala štiri fotografije, ki bodo krasile naslovno stran www.solkan.si

In še nasvet vsem, ki želite sodelovati:
Pričakujem kvalitetne fotografije, ni dovolj zgolj fotografirati motiv, ki se vam zdi privlačen in zanimiv, fotografija naj bo dobro posneta, sicer se lahko zgodi, da ne bo izbrana.
Pazite torej na kadriranje, na svetlobo, in ne pozabite, da lahko vsako stvar fotografiramo na tisoče različnih načinov, zato brez obotavljanja uporabljajte različne zorne kote, tako boste lažje izbrali vašo najboljšo fotografijo.
Bolj kot vsebina me zanima vaš pogled na Solkan.

Torej, fotografske aparate v roke in razkrijte nam svoj talent!

Evelin Bizjak
Predlog za voden ogled

SOLKAN NA KRATKO (primer vodenega ogleda)

Parkirišče ob novem mostu
Razstava 'Solkan in solkanski mizarji' v prostorih TIC Solkan na ul. IX. korpusa
Vojni muzej Soške fronte 1915 -1917 na Pirjevčevi ulici
Vila Bartolomei, kjer je v prostorih Goriškega muzeja voden ogled muzejske zbirke ter restavratorska delavnica
Šolska ulica s pročelji hiš plemiških družin – rojstna hiša Borisa in Zdenka Kalina,  škof Srebrnič
Spomenik NOB
Mizarska ulica – solkansko mizarstvo
Plenčičev trg – cerkev sv. Štefana, obeležje prvi omembi Solkana leta 1001
Trg Jožeta Srebrniča – čitalnica, fontana
Dvorec Palač – zbiralnik, izvir
Kajakaški klub – šport v Solkanu – športni center
Solkanski most – Soča – Sabotin
Solkansko pokopališče: spominska plošča
Sočebranu, France Bevk, cerkev sv. Roka in Tolminski puntarji,
Vojaško pokopališče 1. svetovne vojne

Za pomoč pri oblikovanju itinerarija  in voden ogled solkanskih znamenitosti vam je na voljo lokalna vodnica z licenco Evelin Bizjak s.p.
tel: 040 577 255, #EM#676e706a67642860677b6371656c4e687d707b7f3a76797a#EM# , www.myspace.com/goricagorizia

ŠIVANJE ALI IZPOSOJA SREDNJEVEŠKIH IN PUSTNIH KOSTUMOV

Kaj obleči za pustno ali grajsko rajanje, izlet z muzejskim vlakom, rojstnodnevno zabavo ali samo zato, ker se danes počutite kot princesa ali princ?

VIOLA

Pri srednjeveški šivilji se marsikaj skriva že v omari in čaka na izposojo.

P1300481

Česar ni, se pa po meri in želji gospode naredi.

10 slo

Evelin Bizjak s.p.
Klanec 6 a, Solkan
Tel.: 040 577 255
#EM#676e706a776e67747c667862666c4e687d707b7f3a76797a#EM#
www.goriskastorija.si