Natisni
Izbrani datum: 04.05.2019

Trg Evrope Nova Gorica EX TEMPORE


 

sobota, 4. maj 2019

od 10.00 do 17.00

Trg Evrope Nova Gorica

 

Festa dell'unificazione / praznovanje vstopa Slovenije v EU

EX-TEMPORE SODOBNE UMETNOSTI

 

Dogodek je nastal na pobudo Kulturnega društva Alpen Adria z namenom skupnega praznovanja vstopa Slovenije v EU. Zamišljen je kot druženje umetnikov z obeh strani nekdanje meje, zato ni nobenih prijav in žigosanja platen, nobene žirije in nagrad. Slike, ki bodo nastale na dogodku, ne bodo organizirano razstavljene, ampak bodo na ogled le tisti dan na samem prizorišču. Dobrodošle so  tudi kakšne glasbene točke. Lepa prilika za medsebojno spoznavanje in navezovanje novih stikov, ki bodo koristni za bodoča sodelovanja.

 

 

Kulturno društvo Alpen Adria Trst - Associazione Culturale Alpen Adria

zanj Bogdan Soban: 041 610 986

SIMBIOZA GIBA

SIMBIOZA GIBA  6 4    1 6 2019

STARA SOLKANSKA DELAVNICA

Mojstrovine solkanskih mizarjev so bile nekoč znane daleč naokoli. Žal, so časi, ko je skoraj vsaka hiša v Solkanu imela mizarja, že davno mimo. Na staro obrt danes v Solkanu spominjajo Mizarska ulica, obeležje solkanskim mizarjem in razstavljena stara solkanska mizarska delavnica.

Pohištvo izdelano v solkanskih delavnicah je slovelo kot zelo kakovostno. Solkanski mizarji so bili mojstri intarzij, rezljanih detajlov in politur. Po ustnem izročilu naj bi začetek solkanske mizarske obrti segal v sredino 19. stoletja. Do konca druge svetovne vojne je bilo ustanovljenih več mizarskih zadrug, nato se je solkansko mizarstvo postopoma zlilo s tovarno pohištva, kasnejšim Meblom.

V mizarski delavnici v Solkanu je na ogled prikaz postopkov dela ter orodje in pripomočki: katalogi, načrti, šablone, merila, kotniki, šestila, skobelnik, žage, skobliči, rezila, žebljički, klej, čopiči, posoda za namakanje in posoda za kuhanje, stiskalnice, stiskalni plošči, plošči za gretje, strgulja, brusilni papir, skobelnik, ..

Skrb za dediščino solkanskih mizarjev skrbi Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana.

Na začetku Mizarske ulice v Solkanu stoji obeležje posvečeno mizarjem, ki ga je Krajevna skupnost Solkan postavila leta 2008. Na njem je ponazorjen mizar pri svojem delu - lik povzet po lesorezu Jožeta Srebrniča - in napis: "Živel je tod mizarski rod".

Urnik:
sobota, nedelja: 10.00 – 12.00
vsaki drugi in četrti torek v mesecu: 16.00 – 18.30
Za organizirane skupine je ogled možen po dogovoru izven urnika.

Lokacija: Soška cesta 31, Solkan (pri pokopališču)

Kontakt:
RIRDS - Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana m: +386 (0)41 617 867