Natisni
Izbrani datum: 05.09.2019

Goriška literarna prepletanja GLASBENI IZVIRI S SABINO VOSTNER

četrtek, 5. september 2019

ob 18.00

atrij Goriške knjižnice Franceta Bevka

Sabina Vostner je kantavtorica in pesnica. Svojo glasbeno pot je začela kot pevka v projektu Allegro non troppo, s katerim so tudi izdali cd. Kasneje je kot kitaristka in avtorica pesmi ustanovila svojo glasbeno zasedbo Swarga, s katero je leta 2011 izdala cd To the Sun. Z omenjeno zasedbo ter tudi samostojno je nastopila na vseh večjih odrih in festivalih v Sloveniji in tudi v tujini (Hrvaška, Malta, Italija, Španija, Češka, Rusija), z zasedbo Swarga je predstavljala EPK Maribor 2012 v Belgiji. Kasneje je svojo pot nadaljevala samostojno kot kantavtorica v sodelovanju z različnimi glasbeniki iz Evrope. Piše v slovenščini, ruščini (oba materna jezika) in angleščini. Oktobra 2012 je izdala svojo prvo pesniško zbirko Potovanja duše. Poleg pesmi piše tudi pravljice in zgodbe. Jeseni 2015 je izšel njen prvi samostojni album Following the birds, na katerem je sodelovalo več različnih glasbenikov, med njimi Laco Zach (Slovaška), Gal Furlan, Matej Srebrnič, Dan Zelisko (Poljska/Španija) in Boštjan Zobec. Na albumu je tudi uglasbljena avtorska poezija v treh jezikih (slovenščini, ruščini in angleščini).  Njeno glasbo bi lahko opisali kot akustični poetični folk, ki združuje različne primesi. Gre  za izkušnjo, namenjeno globokemu poslušanju, kjer se glasba prepleta s poezijo, z minimalističnimi glasbenimi vložki. 

STARA SOLKANSKA DELAVNICA

Mojstrovine solkanskih mizarjev so bile nekoč znane daleč naokoli. Žal, so časi, ko je skoraj vsaka hiša v Solkanu imela mizarja, že davno mimo. Na staro obrt danes v Solkanu spominjajo Mizarska ulica, obeležje solkanskim mizarjem in razstavljena stara solkanska mizarska delavnica.

Pohištvo izdelano v solkanskih delavnicah je slovelo kot zelo kakovostno. Solkanski mizarji so bili mojstri intarzij, rezljanih detajlov in politur. Po ustnem izročilu naj bi začetek solkanske mizarske obrti segal v sredino 19. stoletja. Do konca druge svetovne vojne je bilo ustanovljenih več mizarskih zadrug, nato se je solkansko mizarstvo postopoma zlilo s tovarno pohištva, kasnejšim Meblom.

V mizarski delavnici v Solkanu je na ogled prikaz postopkov dela ter orodje in pripomočki: katalogi, načrti, šablone, merila, kotniki, šestila, skobelnik, žage, skobliči, rezila, žebljički, klej, čopiči, posoda za namakanje in posoda za kuhanje, stiskalnice, stiskalni plošči, plošči za gretje, strgulja, brusilni papir, skobelnik, ..

Skrb za dediščino solkanskih mizarjev skrbi Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana.

Na začetku Mizarske ulice v Solkanu stoji obeležje posvečeno mizarjem, ki ga je Krajevna skupnost Solkan postavila leta 2008. Na njem je ponazorjen mizar pri svojem delu - lik povzet po lesorezu Jožeta Srebrniča - in napis: "Živel je tod mizarski rod".

Urnik:
sobota, nedelja: 10.00 – 12.00
vsaki drugi in četrti torek v mesecu: 16.00 – 18.30
Za organizirane skupine je ogled možen po dogovoru izven urnika.

Lokacija: Soška cesta 31, Solkan (pri pokopališču)

Kontakt:
RIRDS - Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana m: +386 (0)41 617 867