Natisni
Izbrani datum: 09.05.2018

otvoritev razstave likovnih del osnovnošolcev ob obeležitvi Svetovnega dneva beguncev 2018 z naslovom ''Med nami in z nami''

Spoštovani!

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave likovnih del osnovnošolcev ob obeležitvi Svetovnega dneva beguncev 2018 z naslovom ''Med nami in z nami'', ki bo potekala v ponedeljek, 7. maja 2018 ob 17. uri v prostorih Mladinskega centra Nova Gorica.

Razstava predstavlja izbor najboljših likovnih del, ki so jih ustvarili osnovnošolci od 3. do 9. razreda iz osnovnih šol po vsej Sloveniji. Likovna dela so nastala po njihovem neposrednem srečanju in pogovoru z osebami z begunsko izkušnjo, ki so delili svoje zgodbe o življenju pred prihodom v Slovenijo, o poti do sem, ter o življenju tukaj. Razstava odpira pogled otrok na to tematiko ter poudarja pomembnost neposrednega stika z osebami z begunsko in migrantsko izkušnjo ter pomembnost lokalne skupnosti za njihovo vključevanje.

Na otvoritvi razstave bomo na interaktiven način predstavili dela kot iztočnice za kritičen pogovor o dojemanju begunk in beguncev ter migrantk in migrantov, o izzivih in dobrih praksah njihovega vključevanja, ter o večkulturnosti kot obogatitvi družbe.

Razstavo organizira Inštitut za afriške študije skupaj s partnerskima organizacijama Društvom ODNOS ter Javnim zavodom Cene Štupar - Centrom za izobraževanje Ljubljana. Nastala je v sklopu projekta »Med nami in z nami«, ki že tretje leto obeležuje Svetovnega dneva beguncev v Sloveniji preko organiziranja številnih posvetov po Sloveniji ter osrednjega dogodka v Ljubljani.

Namen projekta je ozaveščanje slovenske širše javnosti o položaju oseb z begunsko in migrantsko izkušnjo v slovenski družbi, o skupnih izzivih vključevanja in integracije na lokalnem, državnem in mednarodnem kontekstu, o dobrih praksah, izkoriščanju priložnosti, ki jih prinašajo migrantke in migranti, ter o poteh do solidarnega in kvalitetnega sobivanja.


Vljudno vabljeni,


Ekipa Mladinskega centra Nova Gorica

STARA SOLKANSKA DELAVNICA

Mojstrovine solkanskih mizarjev so bile nekoč znane daleč naokoli. Žal, so časi, ko je skoraj vsaka hiša v Solkanu imela mizarja, že davno mimo. Na staro obrt danes v Solkanu spominjajo Mizarska ulica, obeležje solkanskim mizarjem in razstavljena stara solkanska mizarska delavnica.

Pohištvo izdelano v solkanskih delavnicah je slovelo kot zelo kakovostno. Solkanski mizarji so bili mojstri intarzij, rezljanih detajlov in politur. Po ustnem izročilu naj bi začetek solkanske mizarske obrti segal v sredino 19. stoletja. Do konca druge svetovne vojne je bilo ustanovljenih več mizarskih zadrug, nato se je solkansko mizarstvo postopoma zlilo s tovarno pohištva, kasnejšim Meblom.

V mizarski delavnici v Solkanu je na ogled prikaz postopkov dela ter orodje in pripomočki: katalogi, načrti, šablone, merila, kotniki, šestila, skobelnik, žage, skobliči, rezila, žebljički, klej, čopiči, posoda za namakanje in posoda za kuhanje, stiskalnice, stiskalni plošči, plošči za gretje, strgulja, brusilni papir, skobelnik, ..

Skrb za dediščino solkanskih mizarjev skrbi Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana.

Na začetku Mizarske ulice v Solkanu stoji obeležje posvečeno mizarjem, ki ga je Krajevna skupnost Solkan postavila leta 2008. Na njem je ponazorjen mizar pri svojem delu - lik povzet po lesorezu Jožeta Srebrniča - in napis: "Živel je tod mizarski rod".

Urnik:
sobota, nedelja: 10.00 – 12.00
vsaki drugi in četrti torek v mesecu: 16.00 – 18.30
Za organizirane skupine je ogled možen po dogovoru izven urnika.

Lokacija: Soška cesta 31, Solkan (pri pokopališču)

Kontakt:
RIRDS - Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana m: +386 (0)41 617 867