Natisni
Izbrani datum: 13.02.2020

Predstava Gimnazije Nova Gorica

Tina Štivičić: TRI ZIME

Maturitetna uprizoritve drame Tine Štivičić Tri zime, ki jo je priredila in v sodelovanju z drugimi mentorji postavila na oder profesorica Nataša Konc Lorenzutti. Nastopajo dijaki četrtega letnika stare, dramsko-gledališke smeri, dijak tretjega letnika nove smeri film in gledališče ter dijak četrtega letnika splošne gimnazije.

Zgodba je družinska saga treh generacij, ki se odvija v Zagrebu in je prikazana v treh časovnih obdobjih, v treh zimah: leta 1945, ob koncu vojne; leta 1990, ob razpadu Jugoslavije in leta 2011, pred vstopom Hrvaške v Evropsko Unijo.

Hrvaška dramatičarka Tina Štivičić, ki živi v Londonu, je za dramo prejela nagrado Susan Smith Blackburn, ki jo v New Yorku podeljujejo najboljšim, v angleščini pišočim dramatičarkam z vsega sveta. Krstno so jo leta 2014 uprizorili v londonskem Narodnem gledališču.

 

Brezplačne vstopnice lahko rezervirate po el. pošti na naslovu: 

 natasa.konc @ gimng.si

ali v tednu premiere dvignete v šolski knjižnici.

 

 

Gimnazija Nova Gorica


 

sreda 12. februar ob 17. uri

premiera

 

četrtek 13. februar ob 17. uri

ponovitev

 

Gledališka dvorana Gimnazije Nova Gorica

STARA SOLKANSKA DELAVNICA

Mojstrovine solkanskih mizarjev so bile nekoč znane daleč naokoli. Žal, so časi, ko je skoraj vsaka hiša v Solkanu imela mizarja, že davno mimo. Na staro obrt danes v Solkanu spominjajo Mizarska ulica, obeležje solkanskim mizarjem in razstavljena stara solkanska mizarska delavnica.

Pohištvo izdelano v solkanskih delavnicah je slovelo kot zelo kakovostno. Solkanski mizarji so bili mojstri intarzij, rezljanih detajlov in politur. Po ustnem izročilu naj bi začetek solkanske mizarske obrti segal v sredino 19. stoletja. Do konca druge svetovne vojne je bilo ustanovljenih več mizarskih zadrug, nato se je solkansko mizarstvo postopoma zlilo s tovarno pohištva, kasnejšim Meblom.

V mizarski delavnici v Solkanu je na ogled prikaz postopkov dela ter orodje in pripomočki: katalogi, načrti, šablone, merila, kotniki, šestila, skobelnik, žage, skobliči, rezila, žebljički, klej, čopiči, posoda za namakanje in posoda za kuhanje, stiskalnice, stiskalni plošči, plošči za gretje, strgulja, brusilni papir, skobelnik, ..

Skrb za dediščino solkanskih mizarjev skrbi Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana.

Na začetku Mizarske ulice v Solkanu stoji obeležje posvečeno mizarjem, ki ga je Krajevna skupnost Solkan postavila leta 2008. Na njem je ponazorjen mizar pri svojem delu - lik povzet po lesorezu Jožeta Srebrniča - in napis: "Živel je tod mizarski rod".

Urnik:
sobota, nedelja: 10.00 – 12.00
vsaki drugi in četrti torek v mesecu: 16.00 – 18.30
Za organizirane skupine je ogled možen po dogovoru izven urnika.

Lokacija: Soška cesta 31, Solkan (pri pokopališču)

Kontakt:
RIRDS - Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana m: +386 (0)41 617 867