Natisni
Izbrani datum: 13.10.2018

Ogledalo mojega okolja 2018

Akcijo organizirajo:
   
 

Turistično društvo Nova Gorica v sodelovanju s Turističnim društvom občine Šempeter - Vrtojba, Turističnim društvom Solkan in Turističnim društvom Most na Soči bo letos izvedlo že 32. Ogledala mojega okolja. Gre za tradicionalno akcijo, kjer se ocenjuje objekte in trge v lokalnem okolju. Tudi v 32. izvedbi dogodka bo 7 kategorij. Prav tako bo podeljen »Osat«, kot manj lepa točka goriškega turizma. 

Tradicionalno bo akcija razširjena preko meje v zamejstvo, saj bodo v sklopu otroškega likovnega in proznega natečaja sodelovale tudi slovenske šole iz Italije. Seveda bodo sodelovale tudi vse osnovne šole iz Nove Gorice, Solkana, Šempetra pri Gorici s podružnicami, ter Mosta na Soči s podružnico (vseh sodelujočih otrok bo skupaj preko 1.000). Tema otroškega natečaja bo "Gasilci so zakon!". Zaključna prireditev bo na sporedu 6. decembra v Šempetru pri Gorici, kjer bodo najbolje ocenjenim v vseh kategorijah podelili priznanja. Osnovnošolski otroci bodo za svoja dela nagrajeni z lepimi nagradami. 

 

Predsednik TD Nova Gorica, Slavko ŠuligojGLASOVNICA

PODBELA

STARA SOLKANSKA DELAVNICA

Mojstrovine solkanskih mizarjev so bile nekoč znane daleč naokoli. Žal, so časi, ko je skoraj vsaka hiša v Solkanu imela mizarja, že davno mimo. Na staro obrt danes v Solkanu spominjajo Mizarska ulica, obeležje solkanskim mizarjem in razstavljena stara solkanska mizarska delavnica.

Pohištvo izdelano v solkanskih delavnicah je slovelo kot zelo kakovostno. Solkanski mizarji so bili mojstri intarzij, rezljanih detajlov in politur. Po ustnem izročilu naj bi začetek solkanske mizarske obrti segal v sredino 19. stoletja. Do konca druge svetovne vojne je bilo ustanovljenih več mizarskih zadrug, nato se je solkansko mizarstvo postopoma zlilo s tovarno pohištva, kasnejšim Meblom.

V mizarski delavnici v Solkanu je na ogled prikaz postopkov dela ter orodje in pripomočki: katalogi, načrti, šablone, merila, kotniki, šestila, skobelnik, žage, skobliči, rezila, žebljički, klej, čopiči, posoda za namakanje in posoda za kuhanje, stiskalnice, stiskalni plošči, plošči za gretje, strgulja, brusilni papir, skobelnik, ..

Skrb za dediščino solkanskih mizarjev skrbi Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana.

Na začetku Mizarske ulice v Solkanu stoji obeležje posvečeno mizarjem, ki ga je Krajevna skupnost Solkan postavila leta 2008. Na njem je ponazorjen mizar pri svojem delu - lik povzet po lesorezu Jožeta Srebrniča - in napis: "Živel je tod mizarski rod".

Urnik:
sobota, nedelja: 10.00 – 12.00
vsaki drugi in četrti torek v mesecu: 16.00 – 18.30
Za organizirane skupine je ogled možen po dogovoru izven urnika.

Lokacija: Soška cesta 31, Solkan (pri pokopališču)

Kontakt:
RIRDS - Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana m: +386 (0)41 617 867