Natisni
Izbrani datum: 14.07.2020

RAZSTAVA SKRITI KOTIČKI - Hotel Sabotin Solkan Razstava je na ogled do torka, 14. julija 2020.

V zadnjih letih, ko so popotniki preplavili vse kotičke sveta, je bilo toliko bolj težko najti neko spregledano lokacijo, ki je ostala skrita očem množice. Samotne kotičke smo iskali po drugih koncih naše države in v tujini. V času karantene, ko je bila v veljavi omejitev gibanja, pa smo lahko raziskovali naš bližnji okoliš. Kjerkoli smo, na drugem koncu sveta ali v bližini domačega kraja, je dovolj že to, da zavijemo iz glavne ceste in se odpravimo po neprehojeni poti, da lahko odkrijemo lokacijo, ki je skrita in je še ne poznamo. To pa so le nekatera izhodišča umetniškega raziskovanja naših članov, ki so vsak na svoj način upodobili lastne skrite kotičke.
Razstava slik, fotografij in keramičnih del v hotelu Sabotin naj bo navdih vsem, da se podajo na svoje potovanje in raziskujejo, kar je včasih očem nevidno.  
Na ogled bo več kot 25 del članov KUD Goriška paleta. 

 

 

 

KUD Goriška paleta

STARA SOLKANSKA DELAVNICA

Mojstrovine solkanskih mizarjev so bile nekoč znane daleč naokoli. Žal, so časi, ko je skoraj vsaka hiša v Solkanu imela mizarja, že davno mimo. Na staro obrt danes v Solkanu spominjajo Mizarska ulica, obeležje solkanskim mizarjem in razstavljena stara solkanska mizarska delavnica.

Pohištvo izdelano v solkanskih delavnicah je slovelo kot zelo kakovostno. Solkanski mizarji so bili mojstri intarzij, rezljanih detajlov in politur. Po ustnem izročilu naj bi začetek solkanske mizarske obrti segal v sredino 19. stoletja. Do konca druge svetovne vojne je bilo ustanovljenih več mizarskih zadrug, nato se je solkansko mizarstvo postopoma zlilo s tovarno pohištva, kasnejšim Meblom.

V mizarski delavnici v Solkanu je na ogled prikaz postopkov dela ter orodje in pripomočki: katalogi, načrti, šablone, merila, kotniki, šestila, skobelnik, žage, skobliči, rezila, žebljički, klej, čopiči, posoda za namakanje in posoda za kuhanje, stiskalnice, stiskalni plošči, plošči za gretje, strgulja, brusilni papir, skobelnik, ..

Skrb za dediščino solkanskih mizarjev skrbi Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana.

Na začetku Mizarske ulice v Solkanu stoji obeležje posvečeno mizarjem, ki ga je Krajevna skupnost Solkan postavila leta 2008. Na njem je ponazorjen mizar pri svojem delu - lik povzet po lesorezu Jožeta Srebrniča - in napis: "Živel je tod mizarski rod".

Urnik:
sobota, nedelja: 10.00 – 12.00
vsaki drugi in četrti torek v mesecu: 16.00 – 18.30
Za organizirane skupine je ogled možen po dogovoru izven urnika.

Lokacija: Soška cesta 31, Solkan (pri pokopališču)

Kontakt:
RIRDS - Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana m: +386 (0)41 617 867