Natisni
Izbrani datum: 15.05.2018

VABILO NA POHOD NA ŠKABRIJEL

 VABILO NA POHODSledite nam na FB strani: https://www.facebook.com/turisticnodrustvonovagorica/…pa pridite kaj mimo…

ORGANIZACIJA ZMERNEGA POHODA NA ŠKABRIJEL NAD NOVO GORICO


Pohod sodi med lažje pohodniške poti in bo skupno trajal do 3 ure. Organizator pohoda je Območni odbor DUPOS Nova Gorica. Na pohod je vabljeno vse članstvo, kot gostje pa še člani italijanskega društva upokojenih obrtnikov z območja Gorice ANAP (to sodelovanje sodi v program čezmejne aktivnosti Območnega odbora s sorodnimi organizacijami, tokrat iz Italije) in člani novogoriškega Turističnega društva.

PROGRAM:
- vodja pohoda s strani društva DUPOS je g. Jordan Čebron, član predsedstva novogoriškega Območnega odbora DUPOS;
- datum izvedbe pohoda: nedelja 13. maj 2018 s štartom ob 9. uri zjutraj z parkirišča gostišča Kekec nad Novo Gorico. Tam bo do te ure tudi dejanska registracija udeležencev, kar potrebujemo za izvedbo gostinskih storitev v gostilni na Kekcu po vrnitvi s pohoda;
- pohod bo izveden le ob lepem vremenu. V primeru napovedi slabega vremena za dopoldan napovedanega dne, pohod avtomatsko odpade;
- zaradi organizacije pohoda potrebujemo predhodne najave udeležbe. Članstvo, ki lahko ob sebi v pohod vključi še eno polnoletno osebo, naj se prijavi za pohod najkasneje do vključno: 10. maj 2018 in sicer bodisi po e-pošti na društvo, bodisi neposredno tajnici društva ga. Magda Pavšič 031 614 111;
- uradno je udeležba na pohodu v celoti na odgovornost vsakega udeleženca za njega. Društvo le usmerja smer pohoda in izvaja organizacijo zbiranja ter druženja po opravljenem pohodu;
- pohodniki naj obujejo lažje pohodniške čevlje. Do vrha Škabrijela ( višinska razlika on startnega mesta do cilja na vrhu je cca 300 m; pot (imenovana tudi pot miru) pa je na začetku tlakovana z asfaltom, nato makadamska, ob koncu pa širša gozdna steza. Predvidevamo, da bo pohod v smeri do cilja trajal dobro uro z enim vmesnim postankom ob izviru pitne vode. Skupen pohodni čas pa bo cca 3 ure;
- po vrnitvi s pohoda se bomo zbrali v prostorih gostilne Kekec, z dvorišča katere je ob lepem vremenu čudovit razgled na obe Gorici, porečje reke Soče proti morju in v oddaljenosti tudi na morje v okolici mesta Gradež v Italiji. Tam si bo lahko vsakdo kupil želeno pijačo ali kaj drugega; gostilna pa udeležencem podari zelenjavno enolončnico. Prav zaradi tega je organizatorju
- pomembno točno število udeležencev;
- POMEMBNO: gora ali hrib Škabrijel je zelo poznan iz zgodovine, iz obdobja potekanja bojev med avstrijsko in italijansko vojsko v času prve svetovne vojne. V glavni ofenzivi, ki je potekala tudi na pobočju tega hriba, naj bi v cca 14 dnevnih bojih prav na Škabrijelu ( Sveti Gabrijel ) padlo cca 40.000 vojakov z obeh strani, a gora je ostala ubranjena. Zato se tudi pot pohodništva imenuje: pot miru!

Vabljeni!
Predsednik TD Nova Gorica, Slavko Šuligoj in predsednik DUPOS Nova Gorica, Jože Eleršič

TURISTIČNO DRUŠTVO NOVA GORICA
Delpinova ulica 10
5000 Nova Gorica
00386 (0)5 30 21 455
Urnik PON, SRE, PET: 9,00 - 12,00
#EM#74652c6d6b736760677b63686d4d7d667f7d3c7d7161#EM#
www.td-novagorica.si

pohod Škabrijel

otvoritev razstave likovnih del osnovnošolcev ob obeležitvi Svetovnega dneva beguncev 2018 z naslovom ''Med nami in z nami''

Spoštovani!

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave likovnih del osnovnošolcev ob obeležitvi Svetovnega dneva beguncev 2018 z naslovom ''Med nami in z nami'', ki bo potekala v ponedeljek, 7. maja 2018 ob 17. uri v prostorih Mladinskega centra Nova Gorica.

Razstava predstavlja izbor najboljših likovnih del, ki so jih ustvarili osnovnošolci od 3. do 9. razreda iz osnovnih šol po vsej Sloveniji. Likovna dela so nastala po njihovem neposrednem srečanju in pogovoru z osebami z begunsko izkušnjo, ki so delili svoje zgodbe o življenju pred prihodom v Slovenijo, o poti do sem, ter o življenju tukaj. Razstava odpira pogled otrok na to tematiko ter poudarja pomembnost neposrednega stika z osebami z begunsko in migrantsko izkušnjo ter pomembnost lokalne skupnosti za njihovo vključevanje.

Na otvoritvi razstave bomo na interaktiven način predstavili dela kot iztočnice za kritičen pogovor o dojemanju begunk in beguncev ter migrantk in migrantov, o izzivih in dobrih praksah njihovega vključevanja, ter o večkulturnosti kot obogatitvi družbe.

Razstavo organizira Inštitut za afriške študije skupaj s partnerskima organizacijama Društvom ODNOS ter Javnim zavodom Cene Štupar - Centrom za izobraževanje Ljubljana. Nastala je v sklopu projekta »Med nami in z nami«, ki že tretje leto obeležuje Svetovnega dneva beguncev v Sloveniji preko organiziranja številnih posvetov po Sloveniji ter osrednjega dogodka v Ljubljani.

Namen projekta je ozaveščanje slovenske širše javnosti o položaju oseb z begunsko in migrantsko izkušnjo v slovenski družbi, o skupnih izzivih vključevanja in integracije na lokalnem, državnem in mednarodnem kontekstu, o dobrih praksah, izkoriščanju priložnosti, ki jih prinašajo migrantke in migranti, ter o poteh do solidarnega in kvalitetnega sobivanja.


Vljudno vabljeni,


Ekipa Mladinskega centra Nova Gorica

STARA SOLKANSKA DELAVNICA

Mojstrovine solkanskih mizarjev so bile nekoč znane daleč naokoli. Žal, so časi, ko je skoraj vsaka hiša v Solkanu imela mizarja, že davno mimo. Na staro obrt danes v Solkanu spominjajo Mizarska ulica, obeležje solkanskim mizarjem in razstavljena stara solkanska mizarska delavnica.

Pohištvo izdelano v solkanskih delavnicah je slovelo kot zelo kakovostno. Solkanski mizarji so bili mojstri intarzij, rezljanih detajlov in politur. Po ustnem izročilu naj bi začetek solkanske mizarske obrti segal v sredino 19. stoletja. Do konca druge svetovne vojne je bilo ustanovljenih več mizarskih zadrug, nato se je solkansko mizarstvo postopoma zlilo s tovarno pohištva, kasnejšim Meblom.

V mizarski delavnici v Solkanu je na ogled prikaz postopkov dela ter orodje in pripomočki: katalogi, načrti, šablone, merila, kotniki, šestila, skobelnik, žage, skobliči, rezila, žebljički, klej, čopiči, posoda za namakanje in posoda za kuhanje, stiskalnice, stiskalni plošči, plošči za gretje, strgulja, brusilni papir, skobelnik, ..

Skrb za dediščino solkanskih mizarjev skrbi Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana.

Na začetku Mizarske ulice v Solkanu stoji obeležje posvečeno mizarjem, ki ga je Krajevna skupnost Solkan postavila leta 2008. Na njem je ponazorjen mizar pri svojem delu - lik povzet po lesorezu Jožeta Srebrniča - in napis: "Živel je tod mizarski rod".

Urnik:
sobota, nedelja: 10.00 – 12.00
vsaki drugi in četrti torek v mesecu: 16.00 – 18.30
Za organizirane skupine je ogled možen po dogovoru izven urnika.

Lokacija: Soška cesta 31, Solkan (pri pokopališču)

Kontakt:
RIRDS - Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana m: +386 (0)41 617 867