Natisni
Izbrani datum: 23.03.2019

Predstava Gledališkega društva Kontrada Kanal


PREMIERA: sobota, 23. marec

ob 20. uri

PONOVITEV: nedelja, 24. marec

ob 20. uri

Kulturni dom Deskle

 

 

Predstava Gledališkega društva Kontrada Kanal

Molière SCAPINOVE ZVIJAČE

Komedija v režiji Petra Harla.

 

Predprodaja vstopnic v Knjižnici v Kanalu.

Rezervacija vstopnic 031 407 226.

 

 

 

Gledališko društvo Kontrada Kanal

DAN BRIŠKE KULTURE


 

sobota, 23. marec 2019

ob 19. uri

Vila Vipolže

Vstop prost.

 

DAN BRIŠKE KULTURE

Člani Gledališke skupine IDAS bodo dogodek na temo slovenske in briške kulture povezali z več nastopi. Likovno društvo DABLO pa bo na ogled postavilo številna

dela svojih članov. Skladbe Rada Simonitija ter drugih briških aranžerjev na besedila briških piscev bodo zapeli MoPZ Ludvik Zorzut, Kvintet Kvartin, Mopz Srečko Kumar, Vokalna skupina Vinika, Nonet Brda, VOS Brike.

 

 

 

Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda na pobudo Zveze kulturnih društev Brda ter posameznih kulturnih društev iz Brd

STARA SOLKANSKA DELAVNICA

Mojstrovine solkanskih mizarjev so bile nekoč znane daleč naokoli. Žal, so časi, ko je skoraj vsaka hiša v Solkanu imela mizarja, že davno mimo. Na staro obrt danes v Solkanu spominjajo Mizarska ulica, obeležje solkanskim mizarjem in razstavljena stara solkanska mizarska delavnica.

Pohištvo izdelano v solkanskih delavnicah je slovelo kot zelo kakovostno. Solkanski mizarji so bili mojstri intarzij, rezljanih detajlov in politur. Po ustnem izročilu naj bi začetek solkanske mizarske obrti segal v sredino 19. stoletja. Do konca druge svetovne vojne je bilo ustanovljenih več mizarskih zadrug, nato se je solkansko mizarstvo postopoma zlilo s tovarno pohištva, kasnejšim Meblom.

V mizarski delavnici v Solkanu je na ogled prikaz postopkov dela ter orodje in pripomočki: katalogi, načrti, šablone, merila, kotniki, šestila, skobelnik, žage, skobliči, rezila, žebljički, klej, čopiči, posoda za namakanje in posoda za kuhanje, stiskalnice, stiskalni plošči, plošči za gretje, strgulja, brusilni papir, skobelnik, ..

Skrb za dediščino solkanskih mizarjev skrbi Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana.

Na začetku Mizarske ulice v Solkanu stoji obeležje posvečeno mizarjem, ki ga je Krajevna skupnost Solkan postavila leta 2008. Na njem je ponazorjen mizar pri svojem delu - lik povzet po lesorezu Jožeta Srebrniča - in napis: "Živel je tod mizarski rod".

Urnik:
sobota, nedelja: 10.00 – 12.00
vsaki drugi in četrti torek v mesecu: 16.00 – 18.30
Za organizirane skupine je ogled možen po dogovoru izven urnika.

Lokacija: Soška cesta 31, Solkan (pri pokopališču)

Kontakt:
RIRDS - Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana m: +386 (0)41 617 867