Natisni
Izbrani datum: 27.03.2019

NOVA GORICA – MESTO IZOBRAŽENK

 

 

sreda, 27. marec 2019

ob 18. uri

Goriška knjižnica Franceta BevkaNova Gorica, pri klavirju

 

 

VII. Goriška literarna prepletanja

NOVA GORICA – MESTO IZOBRAŽENK

Predstavitev publikacije študentk in študentov Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici.

 

Dogodek sooblikujejo: prof. dr. Katja Mihurko Poniž, Manca Koren, Martin Batagelj, mag. Inga Brezigar, Marica Nakrst, Vida Škrlj, Ana Zavrtanik Ugrin

 

 

 

Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici, Goriška knjižnica Franceta Bevka v Novi Gorici, Goriški literarni klub Govorica, JSKD Nova Gorica in ZKD Nova Gorica

STARA SOLKANSKA DELAVNICA

Mojstrovine solkanskih mizarjev so bile nekoč znane daleč naokoli. Žal, so časi, ko je skoraj vsaka hiša v Solkanu imela mizarja, že davno mimo. Na staro obrt danes v Solkanu spominjajo Mizarska ulica, obeležje solkanskim mizarjem in razstavljena stara solkanska mizarska delavnica.

Pohištvo izdelano v solkanskih delavnicah je slovelo kot zelo kakovostno. Solkanski mizarji so bili mojstri intarzij, rezljanih detajlov in politur. Po ustnem izročilu naj bi začetek solkanske mizarske obrti segal v sredino 19. stoletja. Do konca druge svetovne vojne je bilo ustanovljenih več mizarskih zadrug, nato se je solkansko mizarstvo postopoma zlilo s tovarno pohištva, kasnejšim Meblom.

V mizarski delavnici v Solkanu je na ogled prikaz postopkov dela ter orodje in pripomočki: katalogi, načrti, šablone, merila, kotniki, šestila, skobelnik, žage, skobliči, rezila, žebljički, klej, čopiči, posoda za namakanje in posoda za kuhanje, stiskalnice, stiskalni plošči, plošči za gretje, strgulja, brusilni papir, skobelnik, ..

Skrb za dediščino solkanskih mizarjev skrbi Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana.

Na začetku Mizarske ulice v Solkanu stoji obeležje posvečeno mizarjem, ki ga je Krajevna skupnost Solkan postavila leta 2008. Na njem je ponazorjen mizar pri svojem delu - lik povzet po lesorezu Jožeta Srebrniča - in napis: "Živel je tod mizarski rod".

Urnik:
sobota, nedelja: 10.00 – 12.00
vsaki drugi in četrti torek v mesecu: 16.00 – 18.30
Za organizirane skupine je ogled možen po dogovoru izven urnika.

Lokacija: Soška cesta 31, Solkan (pri pokopališču)

Kontakt:
RIRDS - Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana m: +386 (0)41 617 867