Natisni
Izbrani datum: 27.03.2020

Plesna revija Severne Primorske PLESNI UTRINKI petek 27. marec ob 18. uri Mladinski center Vrtojba

Plesna revija Severne Primorske

PLESNI UTRINKI

 

KAKO SE PRIJAVIMO?

Natančno si preberite razpis https://www.jskd.si/ples/prireditve_ples/ziva/ziva_20/ziva_pika_20_uvod.htm

in se prijavite preko spletne prijavnice, ki jo najdete na tej povezavi:

https://forms.gle/ajd9bjQYh4L2GPvw9

 

KAKO POTEKA IZBOR za festival Pika Miga in Živa?

Vse prijavljene plesne miniature se uvrstijo v program območnih revij plesnih skupin svojega območja, ki jih strokovno spremljajo regijski selektorji. Po ogledu vseh območnih revij posamezne regije selektor sestavi program regijske revije plesnih skupin. Regijske revije si ogleda državni selektor, ki sestavi program festivalov Pika miga in Živa v sodelovanju s strokovno svetovalko za ples na JSKD.

 

KOMU STA FESTIVALA NAMENJENA?

Festivala sta namenjena otroškim, mladinskim in odraslim plesnim skupinam, posameznikom, kulturnim zavodom, kulturnim društvom in šolam (v nadaljevanju: skupina), ki delujejo v Sloveniji in zamejstvu.

 

 

 

JSKD Nova Gorica

Hotel Sabotin - razstava Irenej Luznik od 5.3.2020 do 31.3.2020

Razstava Luznik v Sabotinu

LIKOVNA DELAVNICA

MENTOR

Gregor Maver, vizualni umetnik

VSEBINA

Na likovni delavnici bomo ustvarili likovno delo (projekt) iz predmetov, ki se jim vedno znova odpovedujemo. Zavrženi predmeti bodo začeli opravljati neko novo funkcijo, tako kot so jo opravljali preden so postali odpadki. Gre za izziv pri katerem je, ne glede na motiv, ki ga bomo iz odpadkov ustvarili, močno prisotna ekološka ozaveščenost. Kje vse so odpadki prisotni? Koliko jih je? Ali je odpadek še vedno odpadek, tudi če postane osnovna komponenta umetniškega dela?

POTEK in POGOJI UDELEŽEBE

Delavnica obsega 10 srečanj in je razdeljena v dva vsebinska sklopa. Prvi zajema predstavitev teme, raziskovanje možnosti postavitve v galerijskem prostoru, študijo teme in izdelavo skic. V drugem delu bodo udeleženci ustvarili končno podobo projekta. Število mest je omejeno na 10 udeležencev, za sodelovanje je potrebno likovno predznanje in ni namenjeno začetnikom.

KOTIZACIJA

75,00 € Prijave zbiramo do 4. marca 2020.

 

10 ponedeljkovih srečanj

9., 16., 23., 30. marec 2020

6., 21. april

11., 18., 25. maj

od 17.00 do 20.00

Točka ZKD Nova Gorica

 

 

JSKD Nova Gorica

STARA SOLKANSKA DELAVNICA

Mojstrovine solkanskih mizarjev so bile nekoč znane daleč naokoli. Žal, so časi, ko je skoraj vsaka hiša v Solkanu imela mizarja, že davno mimo. Na staro obrt danes v Solkanu spominjajo Mizarska ulica, obeležje solkanskim mizarjem in razstavljena stara solkanska mizarska delavnica.

Pohištvo izdelano v solkanskih delavnicah je slovelo kot zelo kakovostno. Solkanski mizarji so bili mojstri intarzij, rezljanih detajlov in politur. Po ustnem izročilu naj bi začetek solkanske mizarske obrti segal v sredino 19. stoletja. Do konca druge svetovne vojne je bilo ustanovljenih več mizarskih zadrug, nato se je solkansko mizarstvo postopoma zlilo s tovarno pohištva, kasnejšim Meblom.

V mizarski delavnici v Solkanu je na ogled prikaz postopkov dela ter orodje in pripomočki: katalogi, načrti, šablone, merila, kotniki, šestila, skobelnik, žage, skobliči, rezila, žebljički, klej, čopiči, posoda za namakanje in posoda za kuhanje, stiskalnice, stiskalni plošči, plošči za gretje, strgulja, brusilni papir, skobelnik, ..

Skrb za dediščino solkanskih mizarjev skrbi Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana.

Na začetku Mizarske ulice v Solkanu stoji obeležje posvečeno mizarjem, ki ga je Krajevna skupnost Solkan postavila leta 2008. Na njem je ponazorjen mizar pri svojem delu - lik povzet po lesorezu Jožeta Srebrniča - in napis: "Živel je tod mizarski rod".

Urnik:
sobota, nedelja: 10.00 – 12.00
vsaki drugi in četrti torek v mesecu: 16.00 – 18.30
Za organizirane skupine je ogled možen po dogovoru izven urnika.

Lokacija: Soška cesta 31, Solkan (pri pokopališču)

Kontakt:
RIRDS - Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana m: +386 (0)41 617 867