Natisni
Izbrani datum: 29.12.2019

BOŽIČNO NOVOLETNI KONCERT


ponedeljek 16. december ob 20.15

RAZPRODANO!

 

PONOVITEV nedelja, 29. december ob 18.00

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

 

Vstopnina: 10 €

 

Božično-novoletni koncert

GORIŠKI PIHALNI ORKESTER Z GOSTJO VEČERA HELENO BLAGNE

Goriški pihalni orkester že tradicionalno pripravlja božično-novoletni koncert v mesecu decembru. Po zelo odmevnem in razprodanem lanskoletnem koncertu, so letos k sodelovanju povabili divo slovenske estrade Heleno Blagne.

Goriški pihalni orkester je letos oktobra zmagal na 24. tekmovanju slovenskih godb v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Del programa letošnjega božično-novoletnega koncerta bodo sestavljale tudi skladbe z repertoarja, ki je bil predstavljen na tem tekmovanju. Vsekakor pa ne bo manjkalo skladb, primernih za decembrske dni in prednovoletno vzdušje.

 

 

 

 

Goriški pihalni orkester

18. RAZSTAVA JASLIC v baziliki Kraljice Svetogorske

18  razstava jaslic plakat (1) page 001

STARA SOLKANSKA DELAVNICA

Mojstrovine solkanskih mizarjev so bile nekoč znane daleč naokoli. Žal, so časi, ko je skoraj vsaka hiša v Solkanu imela mizarja, že davno mimo. Na staro obrt danes v Solkanu spominjajo Mizarska ulica, obeležje solkanskim mizarjem in razstavljena stara solkanska mizarska delavnica.

Pohištvo izdelano v solkanskih delavnicah je slovelo kot zelo kakovostno. Solkanski mizarji so bili mojstri intarzij, rezljanih detajlov in politur. Po ustnem izročilu naj bi začetek solkanske mizarske obrti segal v sredino 19. stoletja. Do konca druge svetovne vojne je bilo ustanovljenih več mizarskih zadrug, nato se je solkansko mizarstvo postopoma zlilo s tovarno pohištva, kasnejšim Meblom.

V mizarski delavnici v Solkanu je na ogled prikaz postopkov dela ter orodje in pripomočki: katalogi, načrti, šablone, merila, kotniki, šestila, skobelnik, žage, skobliči, rezila, žebljički, klej, čopiči, posoda za namakanje in posoda za kuhanje, stiskalnice, stiskalni plošči, plošči za gretje, strgulja, brusilni papir, skobelnik, ..

Skrb za dediščino solkanskih mizarjev skrbi Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana.

Na začetku Mizarske ulice v Solkanu stoji obeležje posvečeno mizarjem, ki ga je Krajevna skupnost Solkan postavila leta 2008. Na njem je ponazorjen mizar pri svojem delu - lik povzet po lesorezu Jožeta Srebrniča - in napis: "Živel je tod mizarski rod".

Urnik:
sobota, nedelja: 10.00 – 12.00
vsaki drugi in četrti torek v mesecu: 16.00 – 18.30
Za organizirane skupine je ogled možen po dogovoru izven urnika.

Lokacija: Soška cesta 31, Solkan (pri pokopališču)

Kontakt:
RIRDS - Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana m: +386 (0)41 617 867