Natisni
Izbrani datum: 31.03.2019

13.festival vin in oljčnega olja Šempas 2019

vino in olje 2019

KONCERT

KONCERT

 

Občinsko gledališča “G. Verdi” v Gorici

v nedeljo, 31. marca, ob 18. uri

 

“Wolfgang Amadeus Mozart & Ludwig van Beethoven”

Alexander Gadjiev in Giuseppe Guarrera na klavirju

Collegium Apollineum, orkester San Marco, orkester ArsAtelier

dirigent m. Marco Feruglio


Projekt Le nove Sinfonie di Ludwig van Beethoven - Devet simfonij Ludwiga van Beethovna se nadaljuje tudi letos z izvedbo celotnega simfoničnega opusa velikega nemškega skladatelja, ki ga sooblikujejo najpomembnejše simfonične zasedbe v Furlaniji-Julijski krajini, specializirane za izvajanje klasičnega repertoarja. Gosta tokratnega spomladanskega srečanja bosta ugledna pianista: Alexander Gadjiev in Giuseppe Guarrera, zmagovalca številnih mednarodnih tekmovanj, ki sta tesno povezana z mestom Gorica in s Slovenskim centrom za glasbeno vzgojo Emil Komel. Ob tej posebni priložnosti bosta pianista skupaj odigrala veličasten Mozartov koncert za dva klavirja v Es-duru Kv 365.


Program glasbenega srečanja:

 

W.A. Mozart (1756-1791)

Koncert za dva klavirja št. 10 v Es-duru, KV 365

 

L. van Beethoven (1770-1827)

Simfonija št. 4 v B duru, opus 60

 

Po vzorcu prejšnjih srečanj v okviru tega projekta smo se tudi tokrat odločili za uporabo izvirnih zgodovinskih glasbil za izvedbo koncerta: samo v zadnjih časih se namreč uveljavlja igranje na originalnih inštrumentih, ki so jih v raznih zgodovinskih obdobjih dejansko uporabljali v glasbeni umetnosti. Namen je seveda izvajati in prisluhniti neizmerni glasbeni dediščini iz naše preteklosti s prenovljeno zavestjo in občutkom.

 

Prosimo, da nam potrdite svojo udeležbo do ponedeljka, 25. marca, na naslov elektronske pošte #EM#696f646c446474736d7f6f6578647b6b797f773d7d61#EM# ali na telefonsko številko +39 348-0743966 (Gabriella Russian). Za katero koli pojasnilo ali dodatno informacijo smo na voljo na zgoraj navedenih kontaktih.

ICF World slalom ranking - Solkan 2019

ICF

STARA SOLKANSKA DELAVNICA

Mojstrovine solkanskih mizarjev so bile nekoč znane daleč naokoli. Žal, so časi, ko je skoraj vsaka hiša v Solkanu imela mizarja, že davno mimo. Na staro obrt danes v Solkanu spominjajo Mizarska ulica, obeležje solkanskim mizarjem in razstavljena stara solkanska mizarska delavnica.

Pohištvo izdelano v solkanskih delavnicah je slovelo kot zelo kakovostno. Solkanski mizarji so bili mojstri intarzij, rezljanih detajlov in politur. Po ustnem izročilu naj bi začetek solkanske mizarske obrti segal v sredino 19. stoletja. Do konca druge svetovne vojne je bilo ustanovljenih več mizarskih zadrug, nato se je solkansko mizarstvo postopoma zlilo s tovarno pohištva, kasnejšim Meblom.

V mizarski delavnici v Solkanu je na ogled prikaz postopkov dela ter orodje in pripomočki: katalogi, načrti, šablone, merila, kotniki, šestila, skobelnik, žage, skobliči, rezila, žebljički, klej, čopiči, posoda za namakanje in posoda za kuhanje, stiskalnice, stiskalni plošči, plošči za gretje, strgulja, brusilni papir, skobelnik, ..

Skrb za dediščino solkanskih mizarjev skrbi Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana.

Na začetku Mizarske ulice v Solkanu stoji obeležje posvečeno mizarjem, ki ga je Krajevna skupnost Solkan postavila leta 2008. Na njem je ponazorjen mizar pri svojem delu - lik povzet po lesorezu Jožeta Srebrniča - in napis: "Živel je tod mizarski rod".

Urnik:
sobota, nedelja: 10.00 – 12.00
vsaki drugi in četrti torek v mesecu: 16.00 – 18.30
Za organizirane skupine je ogled možen po dogovoru izven urnika.

Lokacija: Soška cesta 31, Solkan (pri pokopališču)

Kontakt:
RIRDS - Rezbarsko, intarzijsko in restavracijsko društvo iz Solkana m: +386 (0)41 617 867