Natisni

DANO LIČEN IN ALEKSANDER PECA

Vabljeni na ogled likovne razstave dveh solkanskih umetnikov od 12. - 29. septembra 2014 v Kulturni dom Gorica. Fotografije: David Verlič

Goriška pokrajina zavzema soško in vipavsko dolino, ki se stekata v Gorici – tisočletni »stari« in »novi«, ki je nastala po drugi svetovni vojni. Gre za svojevrstno pokrajino, ki je umeščena v samem srcu Evrope: kar pa ji daje pomemben in zanimiv pečat, je nedvomno preplet različnih kultur in v kateri se govorijo različni jeziki.
V teh okvirih, si tudi današnja razstava zasluži dobiti pridevnik »izredna«, kajti ponudi nam odgovor na dokaj zapleteno vprašanje: kako je z likovno umetnostjo na našem teritoriju? Prebivalci obeh Goric bi najbrž takoj našli odgovor in bi navedli nekaj imen umetnikov, ki delujejo na njihovem območju. Ni pa veliko takih, ki bi poznali ime kakega slikarja ali kiparja, ki živi in dela na drugi strani državne meje. Razstava, kot je današnja in pri kateri upamo, da je prva v dolgi vrsti bodočih likovnih prikazov, nam pomaga, da odmaknemo tančico in da pogledamo tudi na »drugo stran«. Presenetilo nas bo spoznanje, da se svojevrstnost naše pokrajine zrcali tudi, oziroma predvsem v umetnosti.
Na žalost so vse te posebnosti deloma skušali zasenčiti fašistična raznarodovalna politika in pa dogajanja pred in po dveh svetovnih vojnah. Kulturni dom v Gorici si več kot trideset let prizadeva, da bi povezal skupnosti, ki so prisotne na teritoriju, in to v dragocenih oblikah kulture, kot so lahko: gledališče, kino, predavanja in konference, pa tudi športni dogodki, ki so pripomogli, da je širša javnost spoznala kulturno raznolikost pokrajine in prispevali k globljemu medsebojnemu spoznavanju.
Potrebovali smo te uvodne misli, da bi bolje razumeli smisel tega prikaza, kjer se srečamo oz. se soočimo z močnim sporočilom dveh Goričanov iz Solkana: Danom Ličnom in Aleksandrom Peco. Prvi je še zelo mlad, je tudi glasbenik, gledališki človek, pisatelj in pesnik, toda njegov eklekticizem in njegova trdna izobrazba, sta mu omogočila, da je razstavljal v Ljubljani, Novi Gorici in zdaj »v tujini«. Drugi likovnik pa je študiral in diplomiral v Benetkah. Je človek izkušenj in jasne sposobnosti spajanja vrednosti kultur ter v času in prostoru odmaknjenih civilizacij. Slogovno se umetnika zelo razlikujeta, oba pa izpostavljata velika vprašanja, ki se skrivajo v srcu človeka: kdo sem jaz? Od kod prihajam in kam grem? Zakaj sem tu? Kakšen smisel ima živeti in umreti?
Ponujata pa nam tudi izgradnjo mostu, na katerem se lahko srečajo in se pogovarjajo razlike, ki opredeljujejo svet. Želja je tudi, da najdemo, ali vsaj poiščemo učinkovito rešitev za bodočo usodo sveta.

Andrea Bellavite
29.8.14

Kulturni dom Gorica

Ulica / Via Italico Brass 20 
34170 GORICA / GORIZIA (IT) 
T: +39 0481 33288 
F: +39 0481 536014 
E: i#EM#6e676d436f706a737d7b6462686263217965#EM# 

http://kulturnidom.it/sl/info/