Natisni

Tisoč deset let prve pisne omembe Solkana

Fotografije: Ursula Sumita

28. april 1001 - 2011


Tudi Solkan ima rojstni dan, dan, ko je bil prvič omenjen v pisnih virih.

V počastitev 1010. obletnice tega dogodka, vas vabimo na praznovanje, ki bo v četrtek, 28. aprila 2011, ob 19.00 uri, v avli hotela Sabotin v Solkanu.

Prva omemba je bila v darovnici, s katero je cesar Oton III. v Raveni 28. aprila leta 1001 podelil oglejskemu patriarhu Janezu »polovico gradu, ki se mu pravi Solkan (Castellum Siliganum), in polovico vasi, ki se v jeziku Slovanov imenuje Gorica«, ...

Sprejela vas bo grofica Puppi v vili Puppi – hotel Sabotin. Na dvorišču se bosta za čast in slavo spopadla viteza Pelegrin Herberstein in Giovanni d’Orzon.

Cenjene goste bo pozdravil gospod Jožef Leban, predsednik Krajevne skupnosti Solkan.

Magister zgodovine Jernej Vidmar bo v predavanju predstavil Solkan v 17. in 18. stoletju ter predstavil baročna oblačila.

Otvorili bomo razstavo grbov, ki so jih ustvarili učenci Osnovne šole Solkan in razstavo fotografij solkanske baročne arhitekture.

Do zadnje kaplje krvi se bosta mečevala viteza Pelegrin Herberstein in Giovanni d’Orzon.

Hotelski kuhar pa nam bo pripravil pokušino slastnih jedi po receptih iz 18. stoletja.
V sklopu praznovanja bo 1. maja ob 14.00 uri brezplačen voden ogled z naslovom: »Srednji vek na Goriškem gradu« s srednjeveško turistično vodnico in šiviljo Evelin Bizjak

Vodenje poklanja Krajevna skupnost Solkan. Število mest je omejeno, zato prosimo za rezervacije na GSM: 040 577 255 ali e-pošto.


Prisrčno vabljeni!