Natisni

Knjiga SOUKAN AN SUKENCI U SUKENŠČINI

Ohranjajmo sukenščinu


Raziskovalci slovenskega jezika, ki preučujejo narečja, poudarjajo, da se lahko posameznik v narečju izraža z vso polnostjo. So del narodove bogate kulturne in jezikovne dediščine ter samobitnosti in si zaslužijo skrbno zapisovanje in raziskovanje. Odrasli se moramo zadevati, da je v domačem okolju narečje najbolj naravna govorica, šola pa naj ga v svoji lokalni sredini umesti tudi v učni program. Z vsem tem ohranjamo umetniško in duhovno narodovo bogastvo in ga prenašamo na mlade rodove. Mladi so sicer vse bolj pod vplivom površne, grobe govorice medijev in vdora tujih jezikov v naš vsakdanjik, vendar še vedno dovolj občutljivi za domačo govorico.

Sukenščina obstaja toliko časa, kolikor obstaja naš kraj Solkan, torej več kot tisoč let. Slovenci smo knjižni jezik dobili šele 550 let kasneje, torej je bila sukenščina do takrat v domačem okolju edina govorica vsakdanjega sporazumevanja.

Zbornik Soukan an Sukenci u sukenščini, ki prinaša izbor zanimivih besedil z zvočnimi posnetki, je nastal v iskreni želji prizadevnih posameznikov, da bi izjemna solkanska govorica ne utonila v pozabo; da bi jo še naprej gojili in v njej ustvarjali zgodbe, igre, pesmi in druge pripovedi, ki bodo vpisane v živost slovenskega jezika.

Pred leti je stekla akcija upornih Solkancev, da je kraj Solkan spet pridobil svoje ime. 

sukenci zbornik slika

Tudi prihodnost sukenščine je odvisna od vseh nas – zavednih Solkancev.

Z nakupom zbornika lahko naredite prvi korak in prispevate k ohranjanju naše govorice. 

  

SOUKAN AN SUKENCI U SUKENŠČINI 

Avtorica: Katarina Vuga

Izvajata Jernej Zavrtanik in Ana Zavrtanik Ugrin

84 strani, izdala ga je Krajevna skupnost Solkan leta 2012

Bogato fotografsko gradivo

Zemljevid z domačimi imeni solkanskih družin in nadimki

Za forešte je v zborniku tudi slovar

ODLIČNO BOŽIČNO ALI NOVOLETNO DARILO tudi za Solkance po svetu

Dva zvočna posnetka in zbornik dobite za samo za 10 evrov.

Dobite ga na KS Solkan na Placu, lahko ga naročite tudi po povzetju na elektronski naslov #EM#6b72716c686e6769487a63646023606a64#EM#

 Če želite dostavo na domu, se oglasite na elektronski naslov #EM#7473696e656b75476f646b6260236d607d#EM#

Vse, ki ste knjigico Soukan an Sukenci u sukenščini že prelistali in prisluhnili zvočnim posnetkom, vabimo, da izpolnite krajšo anketo.