Natisni

Solkan v živo - kamera

Pred več kot tisoč leti se je začela zgodba o Solkanu, pred sto leti o solkanskem mostu in železnici oziroma Bohinjski progi, kakšno desetletje pozneje pa se je začela pisati dolga in bogata zgodovina kajakaškega športa na reki Soči. 
Gorska lepotica se tu že umirja (oziroma so jo umirili jezovi), a je bila in vedno bo  zaščitni znak slovenskih uspehov na divjih vodah. Njene mikavne brzice, pa naj si bodo v zgornjem toku ali pa tu pred Solkanom tik preden se razpenijo v Isonzo (italijansko ime za Sočo) , so spremljale vse domače in svetovne mojstre tega športa. Tu so se kalili nosilci kolajn z največjih tekmovanj. Solkan ima tradicijo in žanje uspehe, ima tudi znamko z motivom kajakaša in celo spomenik športu na divjih vodah. Je bil gostitelj mladinskega svetovnega prvenstva 2006 in prireditelj mladinskega in članskega do 23 let evropskega prvenstva, od leta 2008 pa ima tudi nov kajakaški center zgrajen po zamislih in načrtih Jožeta Tomažiča (nekdaj tudi kajakaša in pozneje uspešnega trenerja).
Reka Soča je že bila prizorišče pomembnih mednarodnih tekmovanj. Vrhunec je bilo nedvomno svetovno prvenstvo v spustu leta 1991 v zgornjem Posočju pri Trnovem. Slalomska proga pri Solkanu pa je bila leta 1999 prizorišče mladinskega evropskega prvenstva.
Pravi zaščitni znak kraja v novogoriški občini, na zgodovinsko izjemno viharnem področju pa je slikoviti železniški most čez reko Sočo. Zgrajen je bil leta 1905 in se ponaša z največjim lokom iz obdelanega kamna (85m) na svetu.
Prav v bližini tega mostu in pod hidroelektrarno se bodo kajakaši in kajakašice potegovali za kolajne in nazive najboljših na svetovnem prvenstvu leta 2013.

Kamera v živo - Kajak center


Solkan leži na levem bregu Soče, kjer se spajata spodnja Soška dolina z Goriško ravnino, preko državne meje pa s Furlansko nižino. Severno od naselja sta Trnovska in Banjška planota. Zahodno se bohotijo griči Brd. Na vzhodu se nam odpira Vipavska dolina.
Kraj se v pisnih zgodovinskih virih prvič omenja leta 1001. Leta 1988 je Solkan ponovno postal naselje.

Solkanski most
Kamniti solkanski železniški most so vodilni avstrijski inženirji zgradili leta 1906. Imel je razpon loka 85 m in je bil drugi najdaljši kamniti most na svetu. Današnji most iz leta 1927, ki so ga zgradili italijanski mojstri, je skoraj verodostojen posnetek v prvi svetovni vojni razstreljenega predhodnika.

Kamera v živo - Solkanski most


Vila Bartolomei
V Solkanu je nekaj rezidenc nekdanjih uglednih goriških meščanov. Ena od teh je Vila Bartolomei. Danes so v njej muzejske zbirke: Ohraniti preteklost za danes in jutri, Posodje na goriškem, Langobardi na goriškem, O restavriranju slik na steklo in o tehniki slikanja.

Vojaško pokopališče iz 1. svetovne vojne
Južno od Solkana se na soški terasi razprostira avstrijsko - nemško vojaško pokopališče iz 1. svetovne vojne. Na površini 2000 m je pokopanih približno 2500 vojakov. Del pokopališča je bil poškodovan med 2. svetovno vojno.

Kamere s pogledom na okolico: