Natisni

Prispevki, ki niso objavljeni v Solkanskem časopisu

Obisk v vrtcu Julke Pavletič

VRTEC

Vrtec Julke Pavletič bo v naslednjem letu praznoval 120-letnico svojega obstoja. To je najstarejši vrtec na Primorskem, po nekaterih pisnih virih pa celo najstarejši v Sloveniji. Prireditve, posvečene obletnici, bodo potekale celo šolsko leto. V praznovanje je vključena tudi Krajevna skupnost Solkan, ki z vrtcem že več let odlično sodeluje. Otroke s svojimi nastopi večkrat vključijo v krajevne prireditve, včasih pa jih predstavniki KS tudi obiščejo.

Tako je bilo tudi tokrat, ko sta vrtec v začetku meseca obiskali predsednica KS Solkan Jana Herega in predsednica komisije za prireditve Vesna Bašin. Ogledali sta si razstavo, ki so jo poimenovali Vsi smo bili nekoč otroci, na kateri so razstavljene igrače, ko še ni bilo lego kock, Barbik, računalnikov ter pametnih telefonov. Otroci so v veselem pričakovanju prisluhnili pravljici o najboljšem darilu. Pravljice pa kljub vsemu ostajajo del otroštva in so neustavljiv vir otroške domišljije.

S sladko pogostitvijo so vsi v vrtcu zakorakali v veseli december.

Uredništvo


Hotel Sabotin – prvi hotel v Mestni občini Nova Gorica z Zelenim ključem

Ekipa Hotela Sabotin 1

Nova Gorica, 6. 9. 2019 – Slovenija je leta 2015 vzpostavila Zeleno shemo slovenskega turizma, ki destinacije in ponudnike namestitev spodbuja k različnim ukrepom za razvoj trajnostnega turizma. Mednarodni uveljavljeni okoljski znaki predstavljajo enega izmed sistemov zagotavljanja standardov na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja.

 

Furmanska gostilna in nekdanja rezidenca grofov Puppi, je v petdesetih letih prejšnjega stoletja postala prvi hotel na Goriškem. Odtlej je Hotel Sabotin v Solkanu odprl vrata številnim gostom ter postal prostor srečevanj in lokalnih kulturno-umetniških dogodkov. Danes z zavezo k trajnostnemu delovanju kot prvi hotel v Mestni občini Nova Gorica prejema mednarodni okoljski certifikat Zeleni ključ.

 

Nova Gorica skozi zeleno certificiranje, destinacija je namreč že nosilka certifikata Slovenia Green Destination, usmerja k družbeno, gospodarsko in okoljsko trajnemu delovanju tudi posamezne turistične in namestitvene ponudnike. “Trajnostni certifikat, ki ga danes prejema Hotel Sabotin, je le kamenček v mozaiku priložnosti za dvigovanje dodane vrednosti goriške turistične ponudbe. Destinacije, ki se ne bodo zavestno usmerile k trajnostnemu turizmu, bodo na dolgi rok zelo težko kljubovale zahtevam turizma na globalnem in lokalnem trgu, je na srečanju povedal Gorazd Božič, vodja kabineta župana Mestne občine Nova Gorica.

 

Zeleni ključ spodbuja ozaveščanje o okoljskih in trajnostnih vprašanjih v turizmu ter želi ustvarjati vedenjske spremembe med osebjem, gosti, dobavitelji in poslovnimi partnerji na nekem zaokroženem turističnem območju,” pravi Boris Šušmak, predstavnik društva Doves FEE Slovenia, ki je pooblaščeno za izvajanje mednarodnih okoljskih programov v Sloveniji. Zeleni ključ namreč ponuja sistem, ki temelji na zagotavljanju standardov na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja ter predstavlja zavezanost nosilcev, da se držijo strogega kodeksa mednarodnih okoljskih predpisov Fundacije za okoljsko vzgojo (FEE). Okoljski standardi, ki se pričakujejo od nosilcev znaka Zeleni ključ, se vzdržujejo s strogim testiranjem in pogostimi pregledi.

 

V hotelu Sabotin so tako že poskrbeli za gospodarnejše ravnanje z vodo in elektriko, namestili nov hladilni agregat, ki je okolju prijaznejši in omogoča učinkovitejše hlajenje prostorov, vpeljali so skrbnejši način ločevanja smeti, želijo se znebiti plastike za enkratno uporabo, še bolj pa se bodo usmerili k ponudbi jedi iz lokalno pridelanih živil. Tudi zato so na današnjem dogodku gostom v pokušino ponudili sladoled pripravljen iz mleka iz Mlekarne Planika ter prigrizke z zelišči, ki so zrasla na vrtu Hotela Sabotin.

 

Naš cilj je, da se o vseh spremembah pogovarjamo in jih skupaj uresničujemo. Tako člani kolektiva kot gosti, ki k nam prihajajo od blizu in daleč. Želimo jih spodbuditi k razmišljanju o okoljski problematiki, k rabi javnega prevoza, in ker smo kolesarjem prijazen hotel, tudi k ogledu okoliških znamenitosti s kolesi,” razlaga Jana Jakin Petejan, vodja Hotela Sabotin.

 

Dogajanje ob prejemu trajnostnega certifikata in znaka Zeleni ključ so v Hotelu Sabotin v sodelovanju z Zavodom »Lepi cajti« popestrili z dvodnevnim programov delavnic in ustvarjalnic Lepi cajti za vse na temo vsestranske uporabe papirja. Na dogodku pa so nastopile tudi članice športnega kluba TWIST.


Hotel Sabotin na RTV SLO

V oddaji Dobro jutro so 19. novembra predstavili razstavo KUD Goriška paleta.

V prostorih hotela Sabotin v Solkanu so člani KUD Goriška paleta postavili na ogled društveno razstavo z naslovom Jesensko razkošje in jo danes tudi predstavili v TV oddaji Dobro jutro na programu RTV SLO 1.

 V neposrednem vklopu v jutranji program se je novinarka Ksenija Černuta pogovarjala s predsednico društva Tatjano Vončina, Nado Špacapan (keramična sekcija) in Davidom Verličem (fotografska sekcija).

 Prispevek si lahko ogledate na povezavi: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174652407 (od 19:30 min. dalje).

Razstava je še posebej zanimiva, saj je že stota, ki jo s člani organizira KUD Goriška. Na njej se s slikami, fotografijami, keramiko in digitalno grafiko predstavlja 31 ustvarjalcev, kar kaže na vsestransko ustvarjalnost članov društva, ki deluje že 26 let. Tudi tokrat so lepo poskrbeli, da so prostori Hotela Sabotin v jesenskih dneh še posebej živahni.

razstava sabotin DJ 1

Lavra Peršolja Jakončič

Razstava gob v hotelu Sabotin

Od 7. do 9. oktobra je bila v atriju Hotela Sabotin letos že 22. razstava gob, ki jo vsako leto pripravijo zavzeti člani Gobarskega društva Nova Gorica. Radovedni obiskovalci so si lahko ogledali okrog dvesto različnih vrst gob. Najbolj privlačne so prav tiste, ki se jim moramo izogniti. Naj nekaj posnetkov vzburi tek in oko!

Foto in besedilo: Katarina Vuga

HS 2
HS 3

HS 4

HS 2


Odpravljanje stigme, ki jo prinaša dolgotrajna brezposelnost:

projekt socialne aktivacije »bodi aktiven, bodi opažen« na Goriškem

 

Osamljenost, nizka samopodoba, nemotiviranost, neinformiranost, šibka socialna mreža, anksioznost, depresija, stigma okolice … To je le nekaj težav, s katerimi se soočajo dolgotrajno brezposelne osebe v naši družbi. Kar pa radi spregledamo, je dejstvo, da so vzroki dolgotrajne brezposelnosti pri posameznikih lahko zelo različni in pogosto sploh niso povezani z lenobo ali izkoriščanjem socialnih transferjev. To namreč velikokrat »slišimo« o dolgotrajno brezposelnih osebah.

 

Ravno zaradi odkrivanja in ukvarjanja s pravimi razlogi dolgotrajne brezposelnosti se v Sloveniji od leta 2017 s finančno podporo Evropske unije izvaja projekt socialne aktivacije. Sam projekt predstavlja celovit pristop, ki se ukvarja s problematiko dolgotrajno brezposelnih oseb in dolgotrajnih prejemnikov denarne socialne pomoči. Namen projekta je prepoznati, motivirati, usmeriti ter spremljati socialno aktivacijo vključenih oseb ter podpreti posameznika pri njegovi integraciji v različne družbene sisteme vključno z vključitvijo na trg dela. Na Goriškem je bilo na razpisu za omenjen projekt uspešno društvo ŠENT, ki omenjeni program izvaja v prostorih Krajevne skupnosti Solkan.

 

Zaposleni na projektu se trudimo, da z različnimi vsebinami, kot so stiki s potencialnimi delodajalci, različnimi usposabljanji in treningi, ter izobraževanji in delavnicami, z vključevanjem v dogajanje lokalnega okolja, rednim pregledovanjem prostih delovnih mest, nudenju pomoči pri prijavah na prosta delovna mesta itd. posameznika pripravimo, da postane bolj kompetenten in konkurenčen na trgu dela. Poleg tega se posamezniki usposobijo za soočanje z različnimi življenjskimi izzivi, sprejemajo boljše odločitve v svojem življenju in izboljšajo komunikacijo.

 

Nekdo, ki se preživlja z denarno socialno pomočjo, se znajde v začaranem krogu socialne izključenosti, nizke samopodobe, izgube delovnih navad in velikokrat ne vidi izhoda iz tega kroga. Zato posameznika spodbujamo k razmišljanju, da je tudi od nas samih odvisno, ali bomo določene stvari obrnili sebi v prid. Ponosni smo, ker se že kažejo pozitivni rezultati. Od junija do decembra 2018 je v prvi skupini 13 od 15 udeležencev naredilo konkretne premike v življenju. Šest oseb se je zaposlilo, ostali pa so se odločili za prekvalifikacijo, dokončanje izobrazbe, opravljanje izpita za voznika avtobusa, vse s ciljem pridobitve zaposlitve.

 

Kako udeleženci vidijo svojo situacijo in kaj jim je do sedaj dala Socialna aktivacija, pa v njihovih izjavah:

 »Ravno v obdobju dolgotrajne brezposelnosti se odvija začaran krog neprijetnih situacij. Ko najbolj od vsega potrebuješ informacije, mrežo poznanstev, aktivacijo, si največkrat izpostavljen zelo osebnim vprašanjem. Pogovor se vedno začne s »Kaj delaš, kje si zaposlen?«, saj vsak zase išče neko vez, korist. Ker večina ne razume položaja, se začnejo za osebo zelo osebna, skoraj intimna vprašanja, z rahlim pridihom neodobravanja. Tu se povlečeš nazaj, začneš se izogibati novim poznanstvom in s tem se zaprejo ključne poti, ki vodijo k izboljšanju tvojega položaja.«

 

»Brezposelnost sicer ni prijetna, a si čas zapolnim, trenutno s Socialno aktivacijo ali pa prostovoljnim delom. Pa tudi več razpisov za službe v javni upravi, kjer najbolj iščem službo je, tako da napišem bistveno več prošenj kot v času krize.«

 

»Meni je socialna aktivacija popestrila vsakodnevni dolgčas in za kratek čas izbrisala občutek, da nisem nič več vreden. Poleg veliko novega, kar sem se naučil, sem postal veliko bolj motiviran za iskanje službe.«

 

»Socialna aktivacija je super, je zelo učinkovita do boljše zaposlitve, pomoč pri pisanju življenjepisov in prijav na delovna mesta, vključitev v družbo, nova spoznanja, omogočanje, da pridemo do delodajalcev na razgovor. Strokovni delavci se zelo zavzemajo za svoje delo, ki ga z veseljem opravljajo, upošteva se mnenje ostalih v skupini, tako da nihče ne čuti odpora so Socialne aktivacije. Za vključitev v socialno aktivacijo lahko rečem, da mi je v zelo kratkem času uspelo, da sem šla na tri razgovore za službo. Vidim napredek za prihodnost in upam, da dobim službo. Skupina je super!«

 

Da je omenjani projekt na Goriškem gre velika zasluga podpori lokalnega okolja, pri tem se še posebej zahvaljujemo bivši predsednici Krajevne skupnosti Solkan, mag. Darinki Kozinc, ki je v danem trenutku imela izjemen posluh za ranljivo populacijo in nam pomagala pri pridobitvi primernih prostorov. Zahvala gre tudi Društvu upokojencev Solkan, predsedniku g. Pavlu Mermolji, ki je bil pripravljen nesebično deliti pisarno društva za potrebe projekta. Brez omenjene podpore ne bi imeli pogojev za prijavo na razpis.

Zahvaljujemo se tudi sedanjemu vodstvu Krajevne skupnosti s predsednico go. Jano Herega, ki nas je z novim mandatom vzela za svoje.

 

Strokovni delavci, ki delamo na Socialni aktivaciji, pa z veseljem opazujemo pozitivne spremembe, napredek, veselje in pozitivno naravnanost pri udeležencih. Ko udeleženec pride do posameznega zaposlenega in reče: »To je tisto, kar sem potreboval.« ali »Dali ste mi veter v hrbet.« Takrat veš, da si svoje delo opravil dobro in da je ves tvoj trud poplačan.

 

 

Zaposleni na projektu Socialne aktivacije.