Natisni

Osvetlitev solkanskega mostu 12.1.2018

POSKUS OSVETLITVE  J T

SOLKANSKI MOST   JADRAN T

OSVETLITEV MOSTU   JADRAN T

OSVETLITEV BRUMAT   J T

BARVNI MOST   J T

SOLKANSKI MOST S ČUFARCO

Fotograf: Jadran Telarevič

SOLKAN - V petek 12.1.2018 so poskusno prikazali novo osvetlitev mostu

Kamniti velikan bo žarel v barvah


Kdor se je minuli petek v prvem večernem mraku gibal okoli solkanskega mostu, je lahko bil priča poskusnemu prikazu nove osvetlitve »največjega kamnitega loka na svetu«. »S pomočjo svetlobnih efektov postane plato ob mostu naravnost božanski,« je nad videnim navdušena predsednica Krajevne skupnosti Solkan, Darinka Kozinc. Krajevna skupnost želi z atraktivno osvetlitvijo obokov spomniti na minulo 110. obletnico mostu, ki je bil zgrajen leta 1906.
Idejo za tovrstno promocijo solkanskega mostu je podal Gorazd Humar, ki ga je po drobno opisal v monografiji Kamniti velikan na Soči, izvedel pa jo je Miran Brumat iz podjetja Fluks in Decibel.
Zaenkrat je osvetlitev mostu zgolj v beli barvi, po marčevski otvoritvi pa se bo izvajala v različnih barvnih odtenkih na osem različnih načinov. Odevanje mostu v barvito svetlobo, ki se bo izmenjevala in se po potrebi prilagajala različnim priložnostim, so v Krajevni skupnosti Solkan napovedovali že za lanski november. Zadeva se je premaknila za slabega pol leta na račun urejanja okolice, ki bo z več strani dovoljevala pogled na most. »Nismo namreč uspeli še izpeljati vseh posekov, ki jih je treba izvesti zaradi razgleda in ureditve okolice,« pojasnjuje Kozinčeva.
Obenem pa so morali snovalci osvetlitve upoštevati določene okoliščine: osvetlitev je bilo treba prilagoditi varnostnim zahtevam železnice, saj po mostu poteka železniški promet, in upoštevati uredbe v zvezi s svetlobnim onesnaževanjem. »Osvetlitev se preliva od nežno rožnatih odtenkov do barve Soče, ob praznikih, pa bo lahko tudi tematska, na primer v barvah slovenske zastave,« opisuje Kozinčeva, ki je prepričana, da ima prostor ob Soči veliko potenciala. Ta se bo še izboljšal na račun projektov Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS GO), ki tam predvidevajo izgradnjo brvi čez Sočo in navezavo na obstoječo kolesarsko pot. V povezavi s štandreškim društvom sKultura 2001 pa snuje krajevna skupnost postavitev umetniškega dela z mozaikom na zelenico ob mostu. Podobni dogovori se snujejo tudi s pobratenim Šmavrom. 

Novinarka Katja Munih, za Primorski dnevnik