Natisni

Vodeni ogledi Slovenije in Italije

Z MUZEJSKIM VLAKOM NA BLEJSKI GRAD


Odhodi z železniških postaj Nova Gorica in Most na Soči na edinstveno vožnjo z muzejskim vlakom.
Pot nas bo vodila po delu Transalpine - Bohinjski progi, ki je leta 1906 povezala Dunaj in srednjo Evropo z jadranskim delom Avstro–Ogrske monarhije, posebej s tržaškim pristaniščem.

Gradnja proge je bila za tedanje razmere izredno naporna. Predstavlja se nam s številnimi izjemnimi gradbenimi dosežki (predori, mostovi, viadukti, ...), ki so jo proslavili po Evropi.
Izstopata solkanski most, čigar 85 metrski kamniti lok je še danes največji na svetu, in 6327 m dolg alpski predor Podbrdo.
Krize v prejšnjem stoletju so Transalpini odvzele vlogo pomembne trgovske proge. Spremenile so jo v drugorazredno železnico, ki pa v zadnjem času ponovno postaja pomembna - predvsem turistična povezava med Italijo, Slovenijo in Avstrijo.

Muzejski vlak bo vlekla parna lokomotiva ljubljanskega železniškega muzeja. V primeru razglašene požarne nevarnosti jo bo nadomestila motorna lokomotiva.
Takoj po odhodu iz Nove Gorice se začne potovanje po čudoviti alpski pokrajini ob bregovih rek Soče, Idrijce, Bače in Save Bohinjke.

Po prihodu na Bled se bomo z avtobusi odpeljali na grad in - po ogledu – do restavracije ob jezeru. Po kosilu bomo imeli na razpolago nekaj prostega časa za sprehode ob obali jezera ali obisk katere od znamenitosti.

Popoldan povratek z muzejskim vlakom in prihod na začetne postaje v večernih urah.


ODHODI VLAKOV:

nedelja 23.4., 22.5., 19.6., 11.9., 18.9., 25.9.2016

Odhod: Nova Gorica – 8.45, Most na Soči – 9.23, Bled – 11.05 cca.

Povratek: Bled – 17.30, Most na Soči – 18.51, Nova Gorica – 19.35 cca


CELODNEVNI IZLET ZA STARO IN MLADO: SREDNJEVEŠKE IN ADRENALINSKE PUSTOLOVŠČINE


Železniška postaja Nova Gorica (zbirno mesto)


Odhod izpred ŽP NG na ogled Goriškega gradu z grajsko damo in vitezom.
Spoznali bomo goriški grad, srednji vek, vitezu pomagali pri oblačenju, za konec pa se preizkusili v viteškem boju za roko grajske gospodične opravljene v srednjeveška oblačila.

Sledi obisk hiše eksperimentov v Novi Gorici.
V hiši poskusov bomo spoznali en kup zanimivosti - optične prevare, inteligentne robote, en kup fizikalnih poskusov (elektrika, svetloba, zvok…) in raznih fint, ki so navzkriž s fizikalnimi zakoni, spoznate lahko računalnike, pustite svoj odtis na steni iz fosforja, se vpišete v video knjigo gostov in še marsikaj drugega. ;)

Kosilo v Hotelu Sabotin.

Ob 15.00 solkanski adrenalinski park kjer bomo lahko preizkusili spust z raftom, različne poligone, najpogumnejši pa tudi spust z jeklenico.

Minimalno število 20 udeležencev.

Cena 29 €/osebo vključuje: vstopnina grad, hiše eksperimentov, vodenje v kostumu in izposoja 6 kompletov oblačil, vitez z orožjem, kosilo, nezgodno zavarovanje, stroške organizacije.

Doplačilo: vstopnina in izbira aktivnosti v PP Solkan.

POTOVALNA AGENCIJA DARTURING,
Darja Marega-Mencin s.p., Cankarjeva 62, Nova Gorica,
t: 05 333 45 10, #EM#6460707771776f696f497962636120617565#EM#, www.darturing.si


VODEN OGLED: LANGOBARDSKI ČEDAD IN LANDARSKA JAMA


Langobardske dame in ženske se nam bodo prve razkrile v občinski palači v Romansu ob Soči, kjer so odkrili langobardsko nekropolo.
Čedad ohranja pomembne zgodovinske, umetnostne in kulturne spomenike langobardske civilizacije. Langobardsko svetišče, ki je bilo del Gastaldage; gre za edinstveni zgodovinsko-umetnostni objekt, poln skrivnosti. Za časa Langobardov je bila dvorana okrašena z marmorjem, mozaiki na zlati podlagi in nizom svetnic, upodobljenih na treh stranicah.
Ogled svetišča in znamenitih, čudovitih štukatur ki odvzemajo sapo obiskovalcem že skoraj trinajst stoletij.
Pomembne langobardske ostanke hranijo v dveh mestnih muzejih. Krščanski muzej stolnice (Museo Cristiano del Duomo) se ponaša z dragocenimi kiparskimi deli, med katerimi sta oltar vojvode Ratchisa in Kalistrova molilnica. Ogled zaklada stolnice, dragocene zbirke cerkvene oprave in zbirka slik s pomembnimi deli Veroneseja in Pordenoneja.
Če je Čedad res pravi dragulj, potem je med njegovimi najpomembnejšimi okrasi Državni arheološki muzej s sedežem v palači beneških proveditorjev. Težko je z besedami opisati vse, kar je v njem zbranega, od starorimskih, paleokrščanskih in zgodnjesrednjeveških najdb do sodobnejših materialov.
Podrobno si bomo ogledali langobardske zbirke, saj so med redkimi zgodovinskimi najdbami, ki pričajo o poteku vsakdanjega življenja, obrtnega dela in pogrebnih navadah tega starodavnega naroda.
Očarljiv je razgled s Hudičevega mostu kot tudi legenda o njem.
Odprli bomo anonimne duri, od koder stopnišče vodi v drugi svet - v keltski hipogej. Strme stopničke vodijo v dvorano, kjer so na stenah izklesane tri sugestivne maske, ki nam dajo slutiti da je šlo morda za keltski pogrebni prostor?

Tudi tako preprosta stavba, kot je srednjeveška hiša, je v Čedadu vredna ogleda. Poslopje je bilo zgrajeno v XIV. stoletju in ostalo skoraj popolnoma nespremenjeno. Posebno zanimiva je tudi bazilika Marijinega vnebovzetja, ki jo je zrušil potres leta 1448 in je bila v poznejših obdobjih ponovno zgrajena. V velikem notranjem prostoru obiskovalca presenetijo nešteti zakladi, ki jih tukaj hranijo, kot je oltarna podoba iz srebra, prava mojstrovina srednjeveškega zlatarstva, ki je pripadala Pellegrinu II..
Skozi mesto se bomo sprehodili, saj so čedajske ulice zelo sugestivne in romantične; ustavili se bomo na alternativni razgledni točki, kjer pogled sledi Nadiži in na velikem Trgu Pavla Diakona, ki ga obdajajo stavbe iz različnih obdobij in različnih slogov.

V Landarsko jamo sv. Ivan v Čelè bomo prišli po dolini reke Nadiže. V njenih krajih se je napletlo kar lepo število legend o langobardski kraljici Teodolindi oziroma slovanski kraljici Vidi, ki se je v jamo zatekla pred hunskim kraljem Atilo in ga z zvijačo tako ukanila, da je opustil obleganje.

Landarska jama, ki je dosegljiva po vzponu po več kot stotih stopnicah, predstavlja s svojim zgodovinsko-spomeniškim kompleksom in vijugastimi podzemnimi potmi čudovito sintezo zgodovine, umetnosti, kulture in naravnih bogatstev Nediških dolin. O prisotnosti Bizantincev in Langobardov v teh krajih pričata dve kultni središči.

Za poslastico pa še:
Furlanski Romeo in Julija ter nam najbližje furlanske piramide. 


Organizacija: Evelin Bizjak s.p. in Potovalna agencija Darturing Darja Marega-Mencin s.p.


Informacije: 040 577 255, #EM#676e706a776e67747c667862666c4e687d707b7f3a76797a#EM# www.goriskastorija.si